Президентът Доналд Тръмп разглежда възможността за създаване на собствена платформа, алтернативна на Туитър, след като неговият достъп бе блокиран. Заявката бе разпространена от пресслужбата на Белия дом и е реакция на спирането на акаунта на президента от социалната мрежа.

След щурма срещу Капитолия в средата на седмицата, Туитър обяви, че спира акаунта на американския държавен глава за 12 часа, като в последствие блокирането бе удължено за постоянно, с което решение реално профилът му е деактивиран завинаги. Facebook също блокира президента на САЩ "за неопределено време", но със сигурност до края на мандата му.

Съобщението е, че Туитър спира акаунта на президентската кампания на Тръмп - @TeamTrump, заради нарушаване на правилата на мрежата.

Пелоси поиска отстраняване на Тръмп

Пелоси поиска отстраняване на Тръмп

Обмисля се прилагането на 25-та поправка в конституцията или импийчмънт

Ръководството на компанията заяви и че смята да предаде контрола над официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом на демократа Джо Байдън, след като той положи клетва като следващия президент на страната на 20 януари. Именно на тези акаунти Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането си, но те бяха веднага отстранени от модераторите на мрежата. После текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом.

"Както аз отдавна казвах, Туитър отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото, и ето че днес служителите на Туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мене и вас да мълчим", написа Тръмп, цитиран от ТАСС.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...