Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова в сряда своите колеги републиканци в Конгреса да намалят финансирането на Министерството на правосъдието на САЩ и на ФБР, като премина в контранастъпление ден, след като пледира невинен в Ню Йорк по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи, предава Ройтерс.

Тръмп, който се стреми да си върне президентския пост през 2024 г., се прицели във федералните правоприлагащи органи, въпреки че историческите наказателни обвинения срещу него - първите повдигнати срещу бивш или действащ президент - бяха повдигнати от окръжния прокурор на Манхатън.

"РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В КОНГРЕСА ТРЯБВА ДА ОРЕЖАТ ФИНАНСИТЕ НА МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО (DOJ) И ФБР, ДОКАТО СЕ ОПОМНЯТ", написа Тръмп в социалната си медийна платформа.

В миналото републиканците подкрепяха стабилно финансиране за правоприлагането и критикуваха предложенията на някои леви политици през последните години за "ограничаване" на местните полицейски управления. Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г., подкрепи увеличаването на разходите за Министерството на правосъдието и ФБР, докато беше на поста. ФБР е агенцията за вътрешно разузнаване и сигурност на САЩ.

Тръмп е изправен пред две криминални разследвания на Министерството на правосъдието, водени от специален прокурор, назначен от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Едното се фокусира върху усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от Джо Байдън, а другото се фокусира върху секретни документи, които Тръмп е запазил след напускането на поста.

Самият Тръмп назначи настоящия директор на ФБР Кристофър Рей, след като уволни предишния шеф на агенцията Джеймс Коми през 2017 г.

Конгресът изглежда малко вероятно да изпълни искането на Тръмп. Републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената.

В сряда ФБР отказа да коментира изказванията на Тръмп.

Намаленото финансиране за федералните правоприлагащи органи също няма да засегне друго наказателно разследване, включващо Тръмп, водено от окръжен прокурор в Джорджия, фокусирано върху това дали той незаконно се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в този щат.

Офисът на Алвин Браг, окръжният прокурор на Манхатън, обвини Тръмп във вторник в 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи по обвинения, че той е организирал плащания на две жени преди изборите през 2016 г., за да не се дава публичност на техните сексуални контакти с него. Прокурорите казаха, че плащанията на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс и бившия модел на Playboy Карън Макдугъл представляват опит да се прикрие нарушение на изборния закон.

За два дни Доналд Тръмп събра рекордни дарения

За два дни Доналд Тръмп събра рекордни дарения

Бившият президент се похвали с $5 млн. приходи

Проучванията на общественото мнение показват, че Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г., в които той ще се опита да лиши Байдън от втори мандат.

Тръмп се появи в съда в Ню Йорк във вторник, преди да отлети обратно в дома си във Флорида, за да направи публичен коментар. Той се обяви за жертва на намеса в изборите, без да представи доказателства.

"Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в Америка", каза Тръмп пред поддръжници, събрани в имението му Мар-а-Лаго в Палм Бийч. "Единственото престъпление, което съм извършил, е безстрашната защита на нацията ни срещу онези, които искат да я унищожат.

Тръмп обвини Брег, че е искал да го хване, "преди да знае нещо за него". Той каза, че съдията по делото Хуан Мърчан е "съдия, който мрази Тръмп".

Мърчан насрочи следващото изслушване по делото Тръмп за 4 декември. Правни експерти казаха, че процесът може дори да не започне след една година. Обвинението или дори присъдата не пречи на дадено лице да се кандидатира за президент.

Погнаха Тръмп и за подаръци, получени от чужди лидери и скрити

Погнаха Тръмп и за подаръци, получени от чужди лидери и скрити

Голяма част от тези подаръци не се знаят къде са в момента