Пристигането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в съда в Манхатън означава, че той вече е официално арестуван и задържан от полицията в очакване на обвинението, съобщи АФП.

Той е първият американски държавен глава, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения.

Смята се, че обвиненията срещу Тръмп са свързани с бизнес измами и нарушения на правилата за финансиране на предизборни кампании, но засега не е известно дали те достигат нивото на тежко престъпление - което води до потенциално лишаване от свобода.

Тръмп няма криминално досие и дали ще бъде осъден на затвор в случай на осъдителна присъда, предстои да разберем.

Облечен в тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, посочи "Ройтерс".

Републиканецът твърди, че е жертва на "политическо преследване". Но също така използва случая, за да активизира подкрепата си и да събере милиони долари за опита си да си върне Белия дом през следващата година.

Тръмп отдавна избягва правни последици в личния, професионалния и политическия си живот. Той е уредил редица частни граждански дела през годините.

Повдигат обвинения на Тръмп

Повдигат обвинения на Тръмп

По случая с порно актрисата и бивш модел Сторми Даниелс преди изборите през 2016 г.

Като президент той два пъти беше подложен на импийчмънт от Камарата на представителите, ръководена от Демократическата партия, но избегна осъждане от Сената.

През август миналата година ФБР обискира резиденцията му във Флорида по подозрения, че Тръмп е изнесъл от Белия дом 15 кашона с документи, включително класифицирани, когато е напуснал поста си.

В края на декември комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г., предложи срещу Тръмп да бъдат повдигнати четири обвинения.

Междувременно главната прокуратура на щата Ню Йорк предприе разследване на данъчното поведение на бившия президент и организациите и фирмите, които има.

Разследването срещу семейната група "Тръмп органайзейшън" започна, след като един от бившите адвокати на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса. Той твърди, че са правени фалшиви оценки - завишени или занижени, на активи на групата. Целта е била получаване на заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения.

Тръмп каза по-рано, че няма намерение да се отказва от състезанието за номинацията на Републиканската партия, дори и да бъде обвинен в престъпление.

След явяването му пълната информация за Доналд Тръмп, както е и за всеки американски гражданин, заподозрян в престъпление, ще бъде записана в голям регистър. Въпреки че сега всичко е компютъризирано, процесът до голяма степен не е променен, обяснява Асошиейтед прес.

Съдебните служители ще запишат пълното име, възрастта, рождената дата, височината и теглото на Тръмп. Те ще проверят дали срещу бившия президент има други издадени призовки.

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Доналд Тръмп плаши, че ще го арестуват до дни

Предупреждава, че ще бъде арестуван във вторник следващата седмица

Ще му вземат пръстови отпечатъци с компютър, а не с мастило. Могат също да го снимат. В Ню Йорк този процес обикновено отнема около два часа, но за Тръмп вероятно ще отнеме не повече от един час. След това Тръмп ще се яви пред съдия и ще има изслушване.

Обвинителният акт ще бъде официално разпечатан и обвиненията ще бъдат прочетени на глас, въпреки че Тръмп може да поиска текстът да не се чете. Той ще бъде попитан как пледира по обвиненията и се очаква да отговори "невинен".

Адвокатите на Тръмп Джо Такопина, Сюзън Нечълис и Тод Бланш ще уточнят със съдията и служители на окръжния прокурор дата за следващото му явяване в съда.

Съдията определи, че фотографи от медии имат право да правят снимки на бившия президент в началото на процедурата.

Технически Тръмп ще бъде арестуван за кратко. Когато му вземат пръстови отпечатъци и се обработват данните му, той се смята за арестуван и задържан.

Делото срещу Тръмп продължава на 4 декември

Делото срещу Тръмп продължава на 4 декември

Ново развитие на казуса