Американският президент Доналд Тръмп обвини Демократическата партия в провеждането на "лов на вещици" срещу главния прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс заради контакти с Русия, след като той се отказа да участва в разследването на предизборната кампания, съобщава "Франс прес".

Обявлението на Сешънс дойде, след като високопоставени демократи го призоваха да се оттегли, след като стана ясно, че се е срещал с посланика на Русия в САЩ по време предизборната кампания, докато Белият дом се опитва да предотврати нарастващия като лавина скандал относно неговите връзки с Москва.

Главният прокурор на САЩ няма да разследва руската намеса

Главният прокурор на САЩ няма да разследва руската намеса

Подобни причини доведоха до оставката на Майкъл Флин

Джеф Сешънс отрече каквато и да е нередност или че е лъгал за тези срещи при изслушването си от Сената преди заемането на поста.

Главният прокурор каза по време изслушването си през януари, че не е имал контакти с руснаците и не знаел за каквито и да е контакти на други хора от предизборния щаб на Тръмп. В четвъртък Сешънс уточни, че се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк в качеството си на сенатор, като са обсъждали с него основно световната политика, но не и въпроси от предизборната кампания.

Тръмп обяви, че има пълно доверие на Сешънс, въпреки че добави, че не е знаел за контакти между посланик Кисляк и Сешънс, който беше сенатор, активно подкрепящ кампанията на Тръмп по онова време.

Американският президент защити Сешънс отново в изявление късно в четвъртък, наричайки го "честен човек" и обвинявайки демократите в провеждането на "тотален лов на вещици!"

Сешънс "не е казал нищо лошо. Той би могъл да изкаже своя отговор по-точно, но това очевидно не е умишлено", подчерта Тръмп.

Белият дом при Обама панически се опитвал да разгласи намесата на Русия в полза на Тръмп

Белият дом при Обама панически се опитвал да разгласи намесата на Русия в полза на Тръмп

За да не бъде прикрита от новата администрация

Неповлияни от обясненията на събитията от страна на Сешънс, високопоставени демократи поддържат настояването си главният прокурор да се оттегли незабавно, обвинявайки го в лъжесвидетелстване.

Те също така призоваха независим прокурор да разследва контактите между предизборния щаб на Тръмп и Москва, която според американските специални служби се е намесила в изборите, за да дискредитира Хилари Клинтън, която беше основният опонент на Тръмп за Белия дом.