Започнаха изслушванията в съда в Ню Йорк по делото, по което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен в криминални обвинения, съобщава "Ройтерс".

Изборът на 12 съдебни заседатели и шестима заместници от набор от жители на Манхатън се очаква да отнеме около седмица. След това трябва да се проведат свидетелски показания.

Процесът се очаква да продължи до май. 

Самият Тръмп присъства лично в съдебната зала. 

Прокурорите в Ню Йорк заявиха в началото на наказателния процес в понеделник, че ще поискат от съдия да осъди бившия президент за неуважение, след като описаха "кампания за натиск" срещу неговия бивш посредник и вероятен свидетел Майкъл Коен. Цитираха критики на Тръмп към свидетели, съдебни служители и други през годините. Не стана ясно какви наказания може да поиска прокурорът.

Това е първият от четирите висящи наказателни процеса срещу него. Също така, за първи път в историята на САЩ бивш държавен глава да бъде изправен пред съда по наказателно дело.

Процесът, често наричан от медиите "случаят Сторми Даниелс", е по обвинение във фалшифициране на документи.

Доналд Тръмп в съдебната зала или на предизборен митинг

Доналд Тръмп в съдебната зала или на предизборен митинг

Съд в Ню Йорк отхвърли трети иск на Тръмп да отложи дело

Припомняме, че миналата седмица съдия от апелативния съд в Ню Йорк отхвърли последния опит на адвокатите на бившия президент да отложи предстоящия наказателен процес за неопределено време.

Делото е за фалшифицирани документи за средства, платени през 2016 г., включително и на порнозвезда, за да се крият неудобни факти за Тръмп.

През януари 2018 г. The Wall Street Journal публикува статия, в която се твърди, че през 2006 г. Тръмп е имал връзка с порно актрисата Даниелс и малко преди президентските избори през 2016 г. той й е платил 130 хиляди долара за мълчание. Самият Тръмп увери, че няма лични отношения с Даниелс.

През април 2023 г. прокурорът на Манхатън Браг обвини Тръмп по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи и престъпен заговор в случая Сторми Даниелс.

Според адвокатите му, той трябва да е в предизборната си кампания, а не в съдебна зала и да се защитава.

Адвокатите на Тръмп бяха поискали от апелативния съд на средно ниво на щата да спре делото за неопределено време, докато те се борят да отстранят съдията и да оспорят няколко от неговите досъдебни решения, които според тях сериозно са възпрепятствали защитата на предполагаемия републикански кандидат.

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Удар по реномето на бившия президент на САЩ

Експрезидентът вече получи присъди по различни дела. Той не се призна за виновен по нито едно от обвиненията. Политикът и неговите сподвижници многократно са заявявали, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Тръмп е обвинен в още три случая. Става въпрос за щурмуването на Капитолия от демонстранти, незаконното съхраняване на секретни документи, както и за предполагаеми нарушения, свързани с бизнеса на бившия държавен глава.

Също така бе осъден по дело за сексуално посегателство над бивша журналистка и клевета срещу нея. Бе разследван и съден и за бизнес делата си преди да бъде президент. Плати и рекордна глоба. 

Исторически бяха и опитите на власти в редица щати да спрат Тръмп от участие, като се позоват на законодателна практика, използвана последно по време на Гражданската война - организатор на бунт срещу държавата няма право да участва в избори. 

Доналд Тръмп плати рекордна гаранция

Доналд Тръмп плати рекордна гаранция

Съдебни неприятности за бившия президент

Въпреки правните си проблеми, той спечели достатъчно гласове за номинацията на републиканците за президент. Така ще се яви през ноември на изборите срещу настоящия президент Джо Байдън и това ще бъде първи президентски реванш от 70 години.