Адвокатите на бившия президент на САЩ и фаворит на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп в четвъртък призоваха Върховния съд на САЩ да отмени съдебно решение, дисквалифициращо клиента им от първичните избори в щата Колорадо, съобщава "Ройтерс".

Забраната за Тръмп цитираше 14-та поправка на Конституцията на САЩ - за подбуждане на бунт срещу държавата, което е стара законодателна практика, неизползвана след Гражданската война.

Съдиите са насрочили изслушвания по делото за 8 февруари.

Подобни дела са в ход в много щати. В щата Мейн обявиха отлагане на делото, докато Върховният съд реши. Тръмп вече обжалва решението на този щат за дисквалификация. 

Съдилищата в Мичиган и Минесота решиха, че Тръмп може да остане в бюлетината за републиканските първични избори в тези щати, но отказаха незабавно да решат дали отговаря на условията му за изборите през ноември 2024 г.

Според адвокатите на Тръмп, разпоредбата на 14-та поправка не се отнася за президентите, въпросът за президентската избираемост е запазен за Конгреса и самият Тръмп не е участвал в бунт.

Мейн отлага решението за Тръмп, чака Върховният съд да реши

Мейн отлага решението за Тръмп, чака Върховният съд да реши

Бившият президент може да не бъде допуснат до избори в няколко щата

Първичните избори на републиканците в Колорадо са насрочени за 5 март.

Ищците - шестима консервативни републиканци или независими гласоподаватели в Колорадо - оспориха допустимостта на Тръмп да се кандидатира за длъжност. Те имат време до 31 януари да отговорят на последните действия на правния екип.

Тръмп също е изправен пред наказателни обвинения в два случая, свързани с усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Ищците от Колорадо подчертаха констатациите на по-долната инстанция, че умишленото "мобилизиране, подстрекаване и насърчаване" от страна на Тръмп на въоръжена тълпа да атакува Капитолия отговаря на правното определение в раздел 3. "Тази атака е "въстание" срещу Конституцията по всеки стандарт ", казаха те в правни документи.

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

След като вече 2 щата се позоваха на14-та поправка, за да го дисквалифицират

Хиляди щурмуваха Капитолия в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън над Тръмп през 2020 г.

Въпреки всички правни проблеми, той все още е фаворит на републиканците и спечели първичните избори в щата Айова.

По всички обвинения за делата срещу него той се обяви за невинен.