Съдия от американския щат Мейн в сряда спря решението относно статуса на бившия президент Доналд Тръмп, за да даде време на Върховния съд на САЩ да се произнесе по подобен случай в щата Колорадо, съобщава АП.

Припомняме, че адвокатите на Тръмп обжалваха в щатския съд, когато държавният секретар Шена Белоус отстрани фаворита на републиканците от първичните президентски избори. 

Белоус заключи миналия месец, че Тръмп не е изпълнил изискванията за гласуване, цитирайки ролята му в нападението на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. Тя стана първият представител на изборите, който забрани на Тръмп да гласува съгласно 14-та поправка.

Най-висшият съд на нацията никога не се е произнесъл по раздел 3 от 14-та поправка, която забранява на онези, които са "участвали в бунт", да заемат длъжност.

Активистите проведоха кампания, призоваваща служителите на изборите да забранят Тръмп съгласно клаузата.

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Тръмп обжалва отказа на Мейн да го впише в изборите за президент

Поддръжници предупредават, че мотивите за отказа на властите могат да се използват след това многократно за чисто политически цели

Белоус, демократ, забави изпълнението на решението си в очакване на изхода от съдебните дела. Тя каза, че ще следва върховенството на закона и ще се съобрази с всяко законово решение.

Белоус беше първият представител на изборите, който заключи, че Тръмп не отговаря на изискванията за гласуване. Тя взе решението си седмица след като Колорадо стана първият щат, който забрани Тръмп от гласуването, въпреки че решението в този щат също беше спряно в очакване на резултата от обжалването му в най-висшия съд на страната. Върховният съд на САЩ насрочи аргументи за 8 февруари.

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

След като вече 2 щата се позоваха на14-та поправка, за да го дисквалифицират

Върховният съд на Мичиган заяви, че няма да разгледа жалбата на четирима гласоподаватели в щата, които искат да забранят бившия президент от републиканските първични избори на 27 февруари за ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Междувременно, Тръмп постигна убедителна победа на вътрешните избори за републиканците в щата Айова. Това показаха данните от 100% преброени резултати от гласуването.

Тръмп получи 56 260 гласа (51%). Втората позиция избиратели отредиха на Рон Десантис, който получи 23,420 гласа (21.2%). Челната тройка се допълва от Ники Хейли. Тя събра 21 085 гласа или 19,1% от подкрепа.

За Вивек Рамасвами гласуваха 8449 души (7,7%). Раян Бинкли събра 774 гласа (0,7%), Аса Хътчинсън - 191 гласа (0,2%), Крис Кристи - 35 гласа (0%). 84 гласа (0,1%) пък отидоха за други кандидати.

Доналд Тръмп загуби партийната надпревара в Айова през 2016 г., но този път постигна значителен успех. Той спечели ключови блокове за гласуване в щата, включително бели евангелисти, по-млади избиратели и жени.

Тръмп все още е фаворит сред републиканците за президент на САЩ

Тръмп все още е фаворит сред републиканците за президент на САЩ

Това показват резултатите от проучване на Reuters/Ipsos

Въпреки правните си проблеми, Тръмп все още остава фаворит за републиканците.