Трима души са арестувани в Япония заради шеги в ресторант за суши, след като кадри с техните изстъпления - наречени "суши тероризъм" - предизвикаха възмущение в интернет.

Това съобщи АФП.

Полицията обвинява младото трио, че се опитва да попречи на работата на голямата верига ресторанти Kura Sushi, която е затрупана с оплаквания от клиенти, след като видеоклипът става популярен.

На клипа се вижда как един от членовете на групата грабва парче суши от чиния, докато минава, натъпква го в устата си и след това пие соев сос директно от обща бутилка.

Подобни видеоклипове, заснети в различни вериги, се появиха миналия месец в платформи, включително Twitter и TikTok, като някои от тях очевидно са на седмици или дори години.

Други неприятни шеги включват клиенти, които докосват движещи се парчета суши с прясно облизан пръст или смучат ръба на чаша, преди да я поставят обратно на рафта.

В четвъртък местната полиция съобщи на АФП, че са арестувани трима души от централния регион Аичи.

Говорител на полицията съобщи, че 21-годишният Рьога Йошино и неназовано 15-годишно момиче са били арестувани в сряда, а третият член на групата, 19-годишен младеж, чиято самоличност също не се съобщава, е бил заловен миналия месец.

Смята се, че това са първите арести в сагата, която предизвика вълнение в Япония - страна, известна с високите си стандарти за чистота.

Изстъпленията на групата принудиха служителите на "Кура Суши" да извършат спешно почистване, което "затрудни нормалната работа на предприятието", добави говорителят на полицията.

Въпреки че все още не са повдигнати обвинения, "насилственото възпрепятстване на бизнеса" може да доведе до строги наказания според японското законодателство - включително потенциална присъда от три години затвор.

Компанията, управляваща Kura Sushi, която има близо 500 обекта в Япония, приветства арестите в свое изявление.

"Искрено се надяваме, че арестите ще разпространят в обществото разбирането, че тези шеги, които фундаментално подкопават нашата система, основана на отношения на доверие с клиентите, са престъпление, и че в бъдеще няма да има подражателни действия", заяви фирмата.

Сред другите вериги, засегнати от поредицата инциденти, е Sushiro, чиито акции спаднаха миналия месец, след като видеоклип показа очевидно тийнейджър, който облизва върха на обща бутилка със соев сос в един от магазините.

"Това е отвратително", написа тогава един японски потребител на Twitter, а друг добави: "Вече не мога да ходя на суши ресторанти с конвейерни ленти."