В събота с увеличи натискът върху украинските войски и цивилните, останали в Бахмут, докато силите на Киев се опитваха да помогнат на жителите да избягат от обсадения източен град на фона на събития, които според западни анализатори може да са подготовка за оттегляне на украинските сили, предава Асошиейтед Прес (АП).

Същевременно заместник-кметът на града Александр Марченко заяви в интервю по Би Би Си, че в града се водят боеве и Русия не го контролира.

"Градът е практически разрушен. Не е останала нито една цяла сграда. Руснаците обстрелват всичко - каза Марченко. - Те нямат за цел да запазят града. Единствената им цел е да убиват хора - геноцид на украинския народ".

Жена беше убита, а двама мъже бяха тежко ранени при обстрел, докато се опитваха да напуснат Бахмут по импровизиран мост, според украински войници, които им помагаха. Представител на украинската армия, който пожела да не бъде назован по оперативни причини, каза пред Асошиейтед прес, че сега е твърде опасно за цивилни да напускат града с превозни средства и че хората трябва да бягат вместо това пеша.

Украинските войски продължават да държат Бахмут и засега няма заповед за масово изтегляне на войските. Съветникът на ръководителя на президентската администрация Михайло Подоляк също потвърди, че украинците все още не са напуснали Бахмут.

"Да, има проблеми - те взривиха моста, което позволи правилното снабдяване на Бахмут. Но има и други възможности, снабдяването продължава", каза Подоляк.

Британското разузнаване съобщи, че украинското командване укрепва отбраната на града, прехвърляйки там елитни части, но частите, защитаващи града, са под силен натиск от руски части, в града се водят улични битки. ЧВК "Вагнер" твърди, че градът е почти обкръжен.

Украинското командване твърди, че боевете се водят в покрайнините, а самият град все още е под контрола на Въоръжените сили на Украйна.

Бахмут от месеци е основна цел на източната офанзива на Москва, като руските войски, включително големи сили от частната наемническа групировка "Вагнер", се приближават все по-близо до ключовата източна крепост на Киев.

Пригожин показа видео с танцуващи вагнеровци в центъра на Бахмут

Пригожин показа видео с танцуващи вагнеровци в центъра на Бахмут

На клипа се вижда униформени мъже да издигат знаме на "Вагнер" на върха на полуразрушена сграда

Екип на АП близо до Бахмут в събота видя понтонен мост, поставен от украински войници, за да се помогне на малкото останали жители на града да стигнат до близкото село Хромове. По-късно най-малко пет къщи в това село са били подпалени.

Украински части през последните 36 часа унищожиха два ключови моста, водещи извън Бахмут, включително един, който го свързва с близкия град Часов Яр по последния останал украински маршрут за снабдяване, според служители на военното разузнаване на Обединеното кралство и други западни анализатори.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в последния си доклад че унищожаването на мостовете е направено, когато руските бойци са нахлули в северните предградия на Бахмут, засилвайки натиска върху украинските му защитници.

Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, оцени късно в петък, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Междувременно службите за спешна помощ на Украйна съобщиха в събота сутринта, че броят на жертвите от руския ракетен удар в четвъртък по пететажен жилищен блок в Южна Украйна, е нараснал до 10.

Главната дирекция на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна заяви в онлайн изявление, че спасителите през нощта са извадили още три тела от останките, около 36 часа след като руска ракета унищожи четири етажа на сградата в крайречния град Запорожие. Там се казва, че сред загиналите има дете и че спасителните операции продължават.

Пригожин зове Зеленски да се изтегли от Бахмут

Пригожин зове Зеленски да се изтегли от Бахмут

Вагнеровците се биели с деца и старци