Тунис обяви, че ще отхвърли транш от европейски средства за помощ при патрулирането в Средиземно море и намаляването на броя мигранти, които влизат в Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

Президентът на страната Каис Сайед обвини в понеделник Европейския съюз, че не е изпълнил споразуменията, сключени по-рано тази година, да помогне на Тунис да патрулира границата си, да ограничи контрабандата и да балансира федералния си бюджет. Въпреки че нарече изплащането "малка сума", Сайед каза, че решението е по-малко свързан с размера му, а повече за това как "липсва уважение".

"Съкровищата на света не се равняват на нито едно зрънце от нашия суверенитет в очите на нашия народ", каза Сайед в изявление, публикувано в TAP, официалния прес-клон на страната. "Тунис, който приема сътрудничество, не приема нищо, което прилича на благотворителност или подаяния."

ЕС подготвя 1 млрд. евро помощ за Тунис

ЕС подготвя 1 млрд. евро помощ за Тунис

Средствата са за заздравяване на икономиката и справяне с миграцията

Европейските представители не са коментирали отказа на Тунис. Средствата са един от компонентите на широко споразумение, в което ЕС и Сайед сключиха в Рим през юли, за насочване на повече от 1 милиард евро към Тунис. Това споразумение включва обещание от 105 милиона евро, предназначени за миграцията.

Тунис се очерта като една от основните отправни точки за мигранти за тази година, като много от тях бягат от войни и бедността. По-голямата част от общо 127 000 мигранти, които са пристигнали в Италия тази година, са кацнали на Лампедуза, малък остров, който е по-близо до Северна Африка, отколкото до континенталната част на Италия.

Тъй като множество лодки с мигранти пристигнаха на острова миналия месец, Европейската комисия обяви, че ще изпрати първоначално 127 милиона евро (133 милиона долара) на Тунис. Повече от половината от тези средства бяха предназначени за миграция — за борба с контрабандата, подкрепа на правоприлагането в Тунис и улесняване на връщането на мигранти в страните им на произход.

Тунис удари при мащабна акция каналджиите на мигранти

Тунис удари при мащабна акция каналджиите на мигранти

На фона на мигрантския натиск в Италия това лято

Въпреки че поддръжниците, включително италианският премиер Джорджия Мелони, приветстваха споразумението като регионален модел, Германия и други критици поставиха под съмнение неговата ефикасност и се притесняваха, че то финансира правителството на Сайед, докато икономиката на Тунис се разпада, а политическите опоненти са в затвора.

Откакто пое властта през 2019 г., Сайед многократно характеризира мигрантите от Субсахарска Африка като насилници и заплаха за Тунис. Въпреки че той отхвърли обвиненията в расизъм срещу чернокожите, забележките съвпаднаха с нарастването на насилието срещу тях в страната и предизвикаха широко осъждане, включително от търговските партньори и Световната банка.

Сайед по-рано заяви, че няма намерение да превръща Тунис в европейска гранична охрана и се възпротиви на предложенията да се позволи на мигранти от Субсахарска Африка, изгонени от Европа, да се заселят в Тунис.

Отказът на средства идва по-малко от месец, след като Тунис забрани влизането на делегати на Европейския парламент, които се опитват да посетят страната. Аргументът е, че страната няма да позволи намеса във вътрешната политика.

5 загинали и 7 изчезнали, след като лодка с мигранти потъна край Тунис

5 загинали и 7 изчезнали, след като лодка с мигранти потъна край Тунис

Два дни по-рано друга лодка с мигранти потъна край Габес