Турският министър за Европейския съюз Омер Челик разкритикува току-що публикувания годишен доклад за Турция на Европейската комисия, изтъквайки, че критиките в него не са справедливи и обективни и разкритикува остро представянето на организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, която според Турция е терористична, като невинна неправителствена организация, съобщават турските медии.

"Докладът далеч не насърчава по-близки отношения между Турция и ЕС", коментира Челик пред журналисти, като допълни, че е неприемливо Общността да отхвърля перспективата за присъединяване на Турция. Той отбеляза, че ще напише писмо до комисията, добавяйки, че твърдението, че страната се отдалечава от ценностите на блока, е политически подход.

"Не се страхуваме от критики, но този подход не е справедлив", подчерта министърът.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Челик изтъкна, че ЕС продължава да критикува борбата на Турция срещу тероризма, без да разбира факта, че Турция гарантира сигурността на границите на Европа, посочвайки, че въпреки че европейските страни явно разбират това в двустранните разговори, докладите говорят по други начин.

По отношение на президентската система, която беше одобрена на референдум, Челик коментира, че ЕС трябвало да зачита решението на турския народ.

Челик също така отбелязал, че Европа не е солидарна с Турция във време на терористични нападения от страна на ПКК, добавяйки, че Анкара не приема отнасянето на Европа към ФЕТО като към движение.

Европейската комисия разкритикува Анкара в последния си доклад, публикуван вчера, като подчертава, че Турция се отдалечава бързо от членство в Европейския съюз, призовавайки за отмяна на извънредното положение, като същевременно приветства хуманитарните усилия на страната към близо 4 млн. бежанци, които приютява.