Членът на украинската делегация Давид Арахамия заяви, че Украйна и Русия са се договорили да проведат тридневен кръг от преговори в Турция. Той ще е в периода 28-30 март. Двете делегации ще разговарят лице в лице в Истанбул, съобщи АП.

На страницата си във Facebook Арахамия заяви, че съответното решение е било взето на 27 март. Всички подробности ще бъдат обявени по-късно.

Ръководителят на руския преговорен екип Владимир Медински потвърди, че новият кръг ще се проведе на 29-30 март в Истанбул. В момента не е ясно на какво се дължи разминаването в датите.

Междувременно стана известно, че в телефонен разговор с Путин турският президент Реджеп Ердоган е настоял за спиране на огъня в Украйна. Това щяло да помогне за подобряване на хуманитарната ситуация.

Зеленски: Време е за честни преговори с Москва

Зеленски: Време е за честни преговори с Москва

Украйна протяга ръка

Припомняме, че четвъртият кръг от преговорите между украинската и руската делегация за постигане на мир се състоя на 14 март. Позицията на Москва е смекчена, но Украйна е решена да се бори докрай.

Михайло Подоляк заяви, че преговорите с Русия за прекратяване на войната може да продължат няколко седмици, въпреки че има признаци, че позицията на Москва е станала "по-адекватна".

Разговорите между Украйна и Русия се провеждат всеки ден на ниво експертни групи.

Първият кръг от преговорите между двата екипа преговарящи се проведе в Беларус, която е съюзник на Русия.

Ердоган предложи да е домакин на мирните преговори между Путин и Зеленски

Ердоган предложи да е домакин на мирните преговори между Путин и Зеленски

Трайното прекратяване на огъня може да доведе до дългосрочно решение на конфликта

Това не попречи на Турция също участва в дипломатическите опити за прекратяване на войната, като по-рано този месец министрите на външните работи на Русия, Украйна и Турция се срещнаха в Анталия.