Турската държава е заплашена не от 100-200 военни, а от организация, която е пуснала пипала във всички сфери на обществения живот. Това обяви на пресконференция в Шумен генералният консул Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол, цитиран от Топ новини-Шумен. Той посочи като водач на организацията Фетхуллах Гюлен.

По думите на консула организацията работи от 30-40 години, като зад нея има стабилни финансови ресурси. Те били осигурявани от фирми и дори средства, които приближени на групата държавни чиновници са отделяли от заплатите си. Сметките на около 4000 фирми били блокирани заради връзка с групата.

Ниязи Еврен Акйол коментира, че групата на Гюлен е работила в училища, университети, силите за сигурност и медиите. 40 години били промивани мозъците на хората в техните образователни институции и след това се възползвали от тях.

Консулът посочи, че близо 60 000 държавни служители са отстранени от длъжност в Турция, 20 000 са арестувани. Сред тях са 5000 военни, 1700 съдии, както и 1000 служители от силите за сигурност.

Акйол отбеляза, че когато са изправени пред тежка ситуация, те не виждат достатъчно разбиране от европейските си партньори. Част от европартньорите дори проявявали уважение към конспиративните теории.

Консулът смята, че тези разминавания няма да повлияят на желанието на Турция да стане член на ЕС, която е дългосрочна цел на страната. По мнението му в момента може да се каже, че положението в Турция е спокойно, тъй като и управляващи, и опозиция подкрепят правителството.