Миналата година турските компании изнесоха превозни средства, електроника, резервни части и други стоки, необходими на Русия за нейните въоръжени сили, на стойност десетки милиони долари.

Това съобщи Wall Street Journal.

Вестникът отбелязва, че това показва способността на Русия да подхранва военните си операции въпреки международните санкции.

Данните показват, че поне 13 турски фирми са изнесли стоки на стойност поне 18,5 млн. долара, включително пластмасови и гумени изделия и превозни средства, за поне 10 руски компании, на които са наложени санкции от САЩ.

Според данни, анализирани от The Wall Street Journal, турските компании са изпратили поне три пратки със стоки, произведени в САЩ. Турските фирми изпратиха в Русия асансьори, генератори на електроенергия, печатни платки и други стоки, произведени в САЩ, на стойност 15 млн. долара, с което нарушиха американския контрол върху износа, целящ да лиши Русия от жизненоважно военно оборудване.

Ердоган: Турция ще преработва зърно от Русия и ще доставя на бедните африкански страни

Ердоган: Турция ще преработва зърно от Русия и ще доставя на бедните африкански страни

Той отбелязва, че само 14% от зърното е достигнало до най-нуждаещите се

Сега, близо година след инвазията, САЩ оказват натиск върху трети страни като Турция да сътрудничат с ключови аспекти на санкциите.

Тази седмица високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ посетиха Турция, Обединените арабски емирства и Оман, за да разбият руските мрежи за военни поръчки в региона. Турски официални лица твърдят, че страната прилага само санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, а не санкциите, наложени от страни като САЩ. Министерството на външните работи на Турция също заявява, че не одобрява опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Сред санкционираните руски компании, които са получавали стоки от Турция, са дъщерно дружество на Руската корпорация за тактически ракети, която произвежда оръжейни системи за руския флот, и Promtekhnologiya, която е санкционирана за производство на пушки за руските въоръжени сили.

Освен че се опитват да лишат Русия от оръжия, американските власти се опитват да прекъснат и руските източници на основни стоки, използвани за военното оборудване. Каучукът например се използва при производството на плочите, които защитават руските танкове Т-80.

Ердоган ще убеждава Путин и Зеленски за хуманитарен коридор през Истанбул

Ердоган ще убеждава Путин и Зеленски за хуманитарен коридор през Истанбул

Очаква се турският лидер да се срещне с двамата си колеги през следващите дни

Санкциите на САЩ и контролът върху износа са насочени и към пластмасите, от които Русия се нуждае за производството на танкове, кораби, каски и бронежилетки. Данните показват, че Русия е закупила от Турция волани за камиони и американски филтри за двигатели. Русия е внесла конвейерни ленти и асансьори, произведени в САЩ, на стойност близо 8 млн. долара, с което е нарушила американския контрол върху износа.

Припомняме, че държавите и компаниите могат да загубят достъпа си до пазара на САЩ, ако извършват бизнес с лица с ограничен достъп. Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ, отговарящ за санкциите, ще предупреди страните от Близкия изток за това.