Турция и Иран се споразумяха да засилят военното си сътрудничество след разговори в Анкара, между началника на иранските въоръжени сили и турските лидери, съобщава говорителят на президента Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган, неговият министър на отбраната и военният началник на щаба се срещнаха с иранския генерал Мохамед Багери. Това е първото посещение в Турция на ръководител на иранската армия след революцията от 1979 г., съобщиха турските медии.

Говорителят на президентството Ибрахим Калин също така съобщава, че министърът на отбраната на САЩ Джим Матис ще посети Турция в рамките на няколко дни.

Турция изгражда стена на границата с Иран

Турция изгражда стена на границата с Иран

За да повиши сигурността си и да прекрати проникването на кюрдски бойци и незаконни контрабандисти

Турция и Иран са постигнали и споразумение за обмен на разузнавателна информация и сътрудничество в борбата срещу тероризма, съобщава Мохамед Багери, цитиран от ТАСС.

"Ние се договорихме за обмен на разузнавателна информация и обсъждаме защитата на общата граница", допълва  генералът. В допълнение, Багери коментира, че е възможно посещение на турският президент Реджеп Тайип Ердоганв Иран.

Според турският вестник Posta, цитиран от ТАСС, след разговорите, Анкара и Техеран са изразили обща позиция, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан, който е планиран за 25 септември, ще доведе до увеличаване на напрежението в региона.

Турция предупреди, че референдумът на иракските кюрди води до гражданска война

Турция предупреди, че референдумът на иракските кюрди води до гражданска война

Турция посочва, че може да се предизвика конфликт с Багдад