Турция очаква да получи първата пратка от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" през май. Това заяви министърът на здравеопазването на страната Фахретин Коджа в петък, цитиран от Анадолската агенция.

Страната е одобрила спешното използване на ваксината в петък и очаква да получи 50 милиона дози от ваксината за шестмесечен период.

"Решени сме да ваксинираме нашите граждани на възраст над 40 години най-късно до юни. Стремим се да ваксинираме всички на възраст над 18 години от това лято. "

По време на последното 17-дневно блокиране, започнало в Турция в четвъртък, Коджа заяви, че "гражданите се адаптират към затегнатите мерки, много сме доволни от тази ситуация".

Ситуацията в Турция става критична - 37 674 нови случая на коронавирус

Ситуацията в Турция става критична - 37 674 нови случая на коронавирус

От началото на пандемията са се заразили над 4.78 млн...

След стартирането на масова кампания за ваксинация срещу COVID-19 в средата на януари, Турция е поставила над 22,8 милиона дози. Повече от 13,7 милиона души са получили първите си дози, докато 9,1 милиона са напълно ваксинирани.

За денонощие в Турция са регистрирани 37 674 случая на коронавирусна инфекция, като 2715 от тях са симптоматични пациенти, според последните данни на турското министерството на здравеопазването. От началото на пандемията в Турция са се заразили над 4.78 милиона души. Броят на загиналите в страната нарасна с 339 за последния ден и достигна 39 737. Още 43 253 пациенти са спечелили битката срещу COVID-19, като общият брой на излекуваните е над 4.25 милиона.

За да се бори с последната вълна от вируса, Турция въведе от тази вечер пълно блокиране, което ще продължи до 17 май.

То ще обхване останалата част от свещения месец на мюсюлманите Рамазан.

Турция обяви сделка с Русия за 50 млн. дози "Спутник V"

Турция обяви сделка с Русия за 50 млн. дози "Спутник V"

Има закъснения в доставката на обещаните 100 млн. ваксини от Китай