Турция приветства ракетния удар на САЩ по правителствена военновъздушна база в Сирия като отмъщение за предполагаема химическа атака. Анкара призова за забранена за полети зона в страната, за да се предотвратят по-нататъшни кръвопролития. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калин, заявява, че ударът срещу базата Шайрат край град Хомс в Северна Сирия, е положителен отговор за военните престъпления на правителството на президента Башар Асад.

"За да попречим подобни кланета да се случват отново, е необходимо да се наложи забранена за полети зона и да създадем безопасни зони в Сирия без по-нататъшно отлагане", допълва в становището си той.

Действията на САЩ в Сирия напомняли военната им инвазия в Ирак според Лавров

Действията на САЩ в Сирия напомняли военната им инвазия в Ирак според Лавров

"Акт на агресия съгласно абсолютно фалшив предлог"

Ибрахим Калин посочва още, че разрушаването на базата "Шайрат" отбелязва "важна стъпка, за да се гарантира, че химическите и конвенционални атаки срещу цивилното население не остават ненаказани".

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп нареди военен удар по базата във връзка с това, което той нарича "много варварска атака", при която десетки бяха убити рано във вторник в Хан Шейхун в Идлиб, Северозападна Сирия.

ЕС мълчи за US ударите в Сирия

ЕС мълчи за US ударите в Сирия

Все още няма единна позиция по въпроса

Турското здравно министерство вчера обяви, че първоначалните анализи показват, че жертвите са били изложени на смъртоносния газ зарин.

Ибрахим Калин заяви, че инцидентът в Идлиб демонстрира пълно незачитане от страна на правителството за политически преход и усилия за установяване на спиране на огъня, договорено в края на миналата година с посредничеството на Русия, Турция и Иран.

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Агресията била под "изфабрикуван предлог"

По-рано турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Турция вярва, че режимът на Асад трябва да бъде наказан напълно в международната арена. Коментарите му бяха цитирани от държавната Анадолска новинарска агенция.

Куртулмуш описа ударите срещу базата като значителни и съдържателни, след като цивилни са били подложени на предполагаема атака с химическо оръжие.

"Варварството на режима на Асад трябва да спре веднъж за винаги", заяви Нуман Куртулмуш. Той допълни, че мирният процес трябва да ускори справедливия и траен мир за хората.

"Надявам се, че тази операция на САЩ ще допринесе за гарантиране на мир", допълни той.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

Турция многократно призова Асад да напусне, докато Русия и Иран остават най-важните съюзници на президента по време на продължаващата над 6 години война.

В свое становище турското външно министерство заяви, че Анкара ще "даде пълната си подкрепа за стъпки, които ще гарантират, че подобни престъпления няма да останат ненаказани и че има отговорност".

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че турският външен министър призова за незабавното отстраняване на сирийския президент Башар ал Асад. Той посочи, че трябва да се установи преходно правителство. Мевлют Чавушоглу изрази подкрепа за ракетния удар на САЩ през нощта по една от базите на Асад.

"Необходимо е да изместим този режим от управлението на Сирия колкото е възможно по-скоро", посочи Чавушоглу пред журналисти в южния град Алания.

"Ако той не иска да си тръгне, ако няма преходно правителство и ако той продължи да извършва хуманитарни престъпления, ще бъдат взети необходимите стъпки за отстраняването му", посочи Чавушоглу.