Усилията на Украйна да съживи износа по море, въпреки военната блокада на Русия, дадоха искрица надежда на колебливия селскостопански сектор, предава "Ройтерс".

Тъй като не се вижда край на войната с Русия, достъпът до Черно море е от решаващо значение, ако Украйна иска да запази селскостопанска индустрия, която беше четвъртият по големина доставчик на зърно в световен мащаб преди конфликта и в стойностно изражение представляваше половината от общия износ на Украйна през миналата година.

Докато импровизираните маршрути за износ и обилното предлагане на други места укротиха рекордните глобални цени на храните от миналата година насам, напрежението върху украинското селско стопанство се влоши, след като подкрепената от ООН сделка за износ изтече и съседите на ЕС се отказаха от сухопътните доставки.

Селското стопанство е претърпяло загуби от близо 23 милиарда евро от началото на войната, изчислява украинската асоциация на търговците на зърно UGA.

Износът на зърно от Украйна досега през сезон 2023/24, който започна през юли, е с 28% под обема от предходната година, според данни на министерството на земеделието.

Площите, засети с царевица, са спаднали с една четвърт от началото на войната и общото засаждане на култури може да претърпи двуцифрен спад през 2024 г., казват производителите, тъй като стопанствата с финансови затруднения оставят част от земята празна.

"Морският коридор е от съществено значение за оцеляването на украинското земеделие", каза Жан-Франсоа Лепи, ръководител на търговията със зърно във френската агробизнес група InVivo.

"Без коридор ще има сериозен проблем през 2024/2025 г.", каза той в кулоарите на конференцията Global Grain този месец в Женева.

"Хуманитарният коридор", създаден от украинската армия в края на август, се разширява постоянно, като Киев оценява над 3 милиона тона зърно, изпратени досега.

Украинските производители виждат възможност за достигане на 2-2,5 милиона тона месечен износ на зърно през коридора, което в комбинация с обеми по сухопътни пътища и трансбордиране през река Дунав може да върне общата търговия към предвоенния ритъм от 5-6 милиона тона на месец.

Spike Brokers, която проследява износа в Украйна, каза, че на 1-17 ноември Украйна е изнесла 404 000 тона селскостопански стоки през Дунав и 352 000 тона от черноморските пристанища. До края на месеца трябва да тръгнат още 943 000 тона от черноморските пристанища и 464 000 тона от река Дунав.

"Ситуацията през следващите месеци ще бъде по-добра, отколкото през септември и октомври, тъй като започват да пристигат големи кораби и броят на застрахователните компании , които застраховат рискове, нараства", каза Денис Марчук, заместник-ръководител на Аграрния съвет, най-големият агробизнес в Украйна група.

Някои на пазара са предпазливи предвид все още опасната ситуация със сигурността. Руски ракетен удар по пристанищната инфраструктура в Одеса на 21 ноември се добави към поредица от атаки срещу черноморските и дунавските зърнени пристанища на Украйна.

Въпреки разширяването на румънското пристанище Констанца, търговията през ЕС остава преследвана от логистични затруднения и напрежение със съседите на Киев. Граничните протести на полските шофьори на тирове забавиха износа на храни този месец.

Киев унищожил руски разузнавателен дрон над Одеса

Киев унищожил руски разузнавателен дрон над Одеса

Безпилотният самолет е Mohajer-6, производство на Иран