Украинската армия среща сериозни предизвикателства на източния фронт, където недостатъчно обучените новобранци създават проблеми за командирите. Много от тях не желаят да стрелят по врага, а някои дори напускат бойното поле, което води до загуби на територии, пише в свой материал Асошиейтед прес.

"Някои от тях не искат да стрелят. Виждат врага на огнева позиция в окопите, но не откриват огън. ... Ето защо нашите мъже умират", каза разочарован командир на батальон в 47-ма бригада на Украйна. "Когато не използват оръжието, те са неефективни."

Командирите посочват, че новобранците не са достатъчно подготвени за сложните бойни задачи и често липсва координация в действията им. В резултат на тези недостатъци руските сили успяват да напредват, особено в ключови региони като Покровск.

За да стабилизират ситуацията, украинските командири организират собствени мобилизационни кампании, за да привлекат по-добре обучени войници. Въпреки това, руските сили използват нови тактики, като изпращане на малки групи войници, които трудно могат да бъдат засечени и неутрализирани от украинските дронове.

След прилагането на новия спорен закон за мобилизация през май, който установи по-ясни разпоредби за териториалните центрове за набиране на войници, според съобщенията Украйна набира десетки хиляди бойци на месец. Най-голямо е търсенето в пехотата.

Логистични препятствия обаче възникват пред обучението, оборудването и заплащането на толкова много пристигащи наборници, а командирите постоянно изискват нови войници. За да облекчат този натиск, военните лидери трябваше да вземат единици от бригади в един регион и да ги прехвърлят в различни области, за да стабилизират слабите места.

Русия засилва атаките към Покровск

Русия засилва атаките към Покровск

Битките на фронта край Покровск съставляват повече от една трета от всички битките на фронта

Руското настъпление е съпроводено с тежки загуби, но продължава да оказва натиск върху украинските отбранителни линии. Ако Покровск падне, това може да улесни руското настъпление към важни градове като Славянск и Костантиновка, и да доведе до сериозни стратегически последици за Украйна.

Въпреки трудностите на източния фронт, украинската армия също така продължава настъплението си в Русия, но с ограничени успехи. Боевете в района на Покровск обаче стават все по-интензивни, като местните власти дори нареждат евакуация на жителите.

Украинската армия се изправя пред сериозни предизвикателства в опитите си да задържи позиции и да се противопостави на руското настъпление, докато командирите се стремят да подобрят подготовката и мотивацията на новите бойци.

"Билд": Русия критично притиска Украйна в Донецк

"Билд": Русия критично притиска Украйна в Донецк

Армията на Киев е изправена пред катастрофа в района на Покровск