Към 15.03.2023 г. в Черно море има 13 руски кораба на бойно дежурство, включително 4 носителя на крилати ракети "Калибр", с общ залп до 28 ракети", заявява Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Facebook. Също така 1 руски кораб се намира в Азовско море, още до 7 в Средиземно море, 3 от които носят крилати ракети "Калибр", с общ залп до 20 ракети.

Освен това през деня в интерес на Руската федерация 19 кораба са преминали през Керченско-Еникалския проток към Азовско море, като 2 от тях са продължили да се движат към Босфора; 9 кораба към Черно море, като 4 от тях са продължили да се движат към пролива Босфор.

В същото време Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) от 1974 г., като изключва системите за автоматична идентификация (AIS) на гражданските кораби във водите на Азовско море, заявяват украинците.

Украйна: Русия е увеличила групировката си от кораби в Черно море

Украйна: Русия е увеличила групировката си от кораби в Черно море

Възможни са нови ракетни атаки

Фронтовата линия:

В Бахмут продължават да се водят ожесточени боеве, а руските сили леко напреднаха в границите на града и продължиха да атакуват прилежащите към града райони. Експертите на института се позовават на руски "военни блогъри", които твърдят, че завод "Востокмаш" в индустриална зона в северозападната част на Бахмут е превзет от силите на ЧВК "Вагнер".

Украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към украинците коментира защитата на Бахмут, като подчерта, че има ясна обща позиция на военното командване - главнокомандващият, разузнаването, командирите по направления - и позицията остава непроменена - да продължи отпорът и Бахмут да бъде задържан и "да се унищожи максимално окупаторът".

Тази сутрин Генералния щаб на украинската армия съощбава, че през деня врагът е нанесъл 40 въздушни удара, 12 ракетни атаки и повече от 100 атаки с ракетни установки. 90 атаки са били отблъснати, като основната цел на руската армия остава достигането на административните граници на Донецка и Луганска област

Щабът посочва ракетния удар по Краматорск. Друга ракетна атака е извършена в град Затока, Одеска област - отломки от ракета са повредили една от сградите на детското училище "Златна рибка". Врагът порази и обект от гражданската инфраструктура в село Ивановка в Херсонска област. Има пострадали сред местното население и е повредена поне една частна къща.

На 14 март руската армия леко напредва североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина в Харковска и Луганска област, посочват от Института за изследване на войната. Руските атаки по линията Авдийвка-Донецк продължават. Съдейки по геолокационни кадри, руската армия леко е напреднала източно от село Красногоровка (разположено на около 9 км от Авдеевка). Украинските военни съобщават за неуспешни атаки по посока на самата Авдеевка и няколко съседни района.

Руската армия също продължава ограничено настъпление в западната част на Донецка област. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава за неуспешна операция на руските военни край Угледар, но има данни за превземането на село на 30 км от този град.