Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър, че Украйна ще се защитава от руската военна агресия по всякакъв начин, включително като нанася удари срещу руски складове и бази, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Той подчерта, че "светът признава това право" и се позова на думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Украйна трябва сама да реши дали да нанася удари по военни цели в Русия.

Русия разположила искандери в Белгородска област

Русия разположила искандери в Белгородска област

Блокадата на Харков продължава, Азовстал е под обстрел

Подоляк каза предния ден, че интензивността на "демилитаризацията" на граничните райони на Русия ще се увеличи значително през следващите седмици. "Такава интензивност на конфликта със сигурност ще се отрази в граничните райони на Руската федерация", каза Подоляк, цитиран от УНИАН. "Там паническите настроения ще нарастват бързо. Там ще се появят конфликтни ситуации. Там ще експлодират складове. И това само ще се задълбочи."

Припомняме, че първият такъв удар стана на 1 април, когато украинските сили нанесоха удар, след което и възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Подобен инцидент се случи в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза. Тази сутрин бе съобщено за експлозии в склад за боеприпаси в Белгородска област. Взривове и пожари в петролни складове и складове за боеприпаси напоследък все по-често се случват в източните райони на Русия - в Белгородска, Курска и Воронежска област. Украйна все още не е поела пряка отговорност за тези инциденти.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за Би Би Си заяви, че "ако Украйна наистина реши да атакува логистичната структура на руската армия, това би било законно от гледна точка на международното право".

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Тя заплаши "с остър отговор"