Украинският президент Володимир Зеленски призова Мексико да помогне в Латинска Америка за неговия мирен план за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Призивът му бе отправен въпреки продължаващото напрежение в управляващата партия в страната относно предлагането на подкрепа на Киев.

Правителството на Мексико заяви, че иска да запази неутралитет във войната между Украйна и Русия. Някои привърженици на Киев разкритикуваха президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, че вини европейските доставки на оръжие за Киев.

Все пак Мексико гласува заедно със Съединените щати и други западни страни по редица важни резолюции на ООН, осъждащи нахлуването на Русия в Украйна от февруари 2022 г.

В първата си реч пред мексиканските законодатели след инвазията Зеленски благодари на Мексико за подкрепата му в ООН и хуманитарната помощ и призова страната да покаже "лидерство", като допринесе за неговата "формула за мир".

Планът на украинския лидер, който той представи на световните лидери през ноември, предвижда Русия да изтегли войските си от територията на Украйна.

Мексико няма да наложи икономически санкции на Русия

Мексико няма да наложи икономически санкции на Русия

Няма да предприемем никакъв вид на икономическа репресия, защото искаме да сме в добри отношения с всички правителства

Зеленски отбеляза, че през февруари е призовал за среща на високо равнище на латиноамериканските лидери за застъпване за мир, национален суверенитет и териториална цялост - части от неговия план, които са и въпроси, близки до Лопес Обрадор.

"Мисля, че с помощта на Мексико това може да стане много по-бързо", подчерта Зеленски чрез видеовръзка.

Независимо от това, ръководен орган на Камарата, председателстван от Националното движение за възраждане (MORENA) на Лопес Обрадор, издаде кратко изявление, в което се дистанцира от събитието, подчертавайки, че обръщението на Зеленски се е състояло само по покана на група за приятелство на Конгреса между двете страни.

Лавров търси подкрепа за Русия от Латинска Америка

Лавров търси подкрепа за Русия от Латинска Америка

Дипломатическа инициатива на Кремъл

"Срещата на групата за приятелство Мексико-Украйна не представлява консенсусна позиция на долната камара", се уточнява в съобщението.

Миналата година Лопес Обрадор представи план за прекратяванена боевете в Украйна. Украинските власти обаче му се противопоставиха, тъй като според тях този план ще бъде от полза за Русия.

Зеленски заяви, че е склонен да обмисли мирно споразумение само след като руските войски напуснат украинската територия.

Украинският лидер направи обръщението си, докато руският външен министър Сергей Лавров е на обиколка в Латинска Америка с посещения в Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба.