Украйна иска срещата на лидерите на страните от Нормандската четворка (Германия, Русия, Украйна, Франция) да се проведе преди германският канцлер Ангела Меркел да напусне поста си.

Това съобщи в понеделник ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Йермак за ICTV.

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Украйна и Русия доволни от разговорите на Нормандската четворка

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски се срещнаха за първи път в понеделник

"Днес работим, за да гарантираме, че такава среща на лидерите от Нормандския формат ще се състои преди края на мандата на Меркел. Вярваме, че това би било честно, защото тя наистина направи много за това", каза Йермак.

По думите му, сега продължават консултациите на политическите съветници в "нормандския формат".

"Те се провеждат както в режим на видеоконференция, така и с реални срещи между различни страни, тоест видеоконференции се провеждат между четирите страни. Но ние знаем, че има срещи между представители на Германия и руснаците, и на Франция с руснаците. ", каза шефът на офиса на Зеленски.

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП"

Припомняме, че германските социалдемократи (СДП) обявиха днес, че ще започнат процеса за съставяне на тройна коалиция, като те ще ръководят правителство на Германия за първи път от 2005 г., след като спечелиха с малка разлика парламентарните избори вчера.

Според предварителните резултати СДП печели 25,7% от гласовете, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел, който печели само 24,1 на сто от гласовете. Зелените събраха 14,8%, а СвДП имат 11,5% подкрепа.