Украйна сваля 85% от произведените в Иран безпилотни самолети "камикадзе", изстреляни от Русия, но се нуждае от подкрепата на своите съюзници, за да попречи на Техеран да продава на Москва балистични ракети. Това заяви говорител на украинските ВВС, цитиран от Ройтерс.

Русия засили атаките срещу украински енергийни съоръжения и градове от 10 октомври, използвайки ракети и, според Киев, ирански атакуващи дронове Shahed-136.

Говорителят на ВВС Юрий Игнат посочи, че противовъздушната отбрана на Украйна се оказва все по-ефективна срещу дроновете, но не е особено ефективна срещу ракети. Ако вземем последните две седмици и резултатите от свалянето на дронове, нашата противовъздушна отбрана е 85% ефективна. Сега се научихме да ги разпознаваме и да ги сваляме по-ефективно, допълни той.

Как се бори Украйна с иранските дронове

Как се бори Украйна с иранските дронове

Киев създаде "народна ПВО"

Техеран отрича да е доставял дронове Shahed-136 на Москва, а Кремъл отрича, че неговите сили са използвали ирански дронове за атака срещу Украйна.

В момента Украйна не разполага с ефективни системи за противовъздушна отбрана срещу балистични ракети. Иран вероятно ще ги достави на Русия, освен ако светът не намери начин да го спре, изтъкна Юрий Игнат. Той добави, че това е въпрос на украинското и западното разузнаване.

Украйна беше подпомогната от доставката на системи за противовъздушна отбрана от съюзниците, включително IRIS-T от Германия.

Зеленски: За месец свалихме десетки руски ракети и стотици дронове

Зеленски: За месец свалихме десетки руски ракети и стотици дронове

Украйна засилва своята ПВО отбрана