Украйна може да съхранява част от изтребителите F-16, които ще получи от западните си съюзници, в чужди бази, за да ги защити от руски удари, заяви старши украински офицер в понеделник, цитиран от Fox News.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия са ангажирани да предоставят на Украйна над 60 американски изтребителя F-16, за да помогнат в отблъскването на руските атаки. Украинските пилоти в момента се обучават да управляват тези самолети, като доставките се очакват да започнат по-късно тази година.

Серхий Голубцов, ръководител на авиацията в украинските ВВС, заяви, че "определен брой самолети ще бъдат съхранявани на сигурни авиобази извън Украйна, за да не бъдат цел на удари тук."

Голубцов каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че тези F-16 могат да се използват за замяна на повредени самолети по време на ремонти, както и за обучение на украински пилоти в чужбина.

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Базите за обучение на пилоти имат ограничени възможности

"По този начин винаги можем да имаме определен брой самолети в оперативния флот, който съответства на броя на пилотите, които имаме," отбеляза той. "Ако има повече пилоти, ще има и повече самолети в Украйна."

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да разгледа възможността за удари по съоръжения в натовски държави, ако те приемат бойни самолети, използвани в Украйна.

"В случай, че те се разположат на авиобази извън украинските граници и се използват в бойни действия, ще трябва да видим как и къде да ударим активите, използвани срещу нас," заяви Путин миналата година.

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Той се надява руско-беларуските ядрени учения да вразумят противниците на Русия

Изтребителите F-16 изискват високи стандарти за пистите и укрепени хангарни съоръжения, за да бъдат защитени от наземни атаки. Не е ясно колко украински авиобази могат да отговорят на тези изисквания, и Русия със сигурност бързо би се насочила към тези, които могат да ги приемат.

Голубцов отбеляза, че F-16 ще помогнат за защитата на фронтовите и гранични региони от руски бомби, които са причинили значителни щети на войници и жилищни райони, включително в Харков.

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Не е ясно коя страна ще достави самолетите, като досега Дания, Холандия, Норвегия и Белгия са се ангажирали