Украинските военновъздушни сили са нанесли 20 удара по вражески цели през последните 24 часа, включително пет удара по позиции на руската противоракетна система.

Съответното изявление направи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук, цитирано от "Укринформ".

Освен това украинските военни свалиха руските щурмови самолети Су-25 и безпилотен летателен апарат (БЛА) Орлан-10.

Украинските ракетни и артилерийски части също поразиха три руски командни пункта, три групи бойни и бойни боеприпаси на противника, една ракетна система С-300 и три склада за боеприпаси.

Междувременно според Генералния щаб руските войски са нанесли пет ракетни удара и 12 въздушни удара и четири пъти са открили огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Всички ракетни удари бяха нанесени по мирни градове, като Константиновка, Краматорск и Запорожие.

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

Украински експерт: Битката за Соледар е невиждана от Втората световна война

На ден се изстрелвали по над 50 хиляди снаряда от украинска страна

Заплахата от ракетни и въздушни удари продължава да съществува в цяла Украйна.

Руските войски съсредоточават усилията си върху опитите за овладяване на Донецка област в нейните административни граници и продължаване на настъплението в посока Бахмут. Най-ожесточени битки се водят при Соледар, Парасковиевка, Бахмут и Клишчиевка.

В посока Авдиевка руските нашественици водят безуспешни настъпателни действия. В купянското и лиманското направление противникът продължава опитите си да подобри тактическата си позиция. В новопавловското, запорожското и херсонското направление руските окупатори държат отбраната.

Във волинското, полиското, сиверското и слобожанското направление ситуацията остава почти непроменена. Няма признаци за образуване на настъпателни групировки на противника.

В Сиверски и Слобожански направления под вражески обстрел попаднаха следните населени места: Сенкивка и Карповичи в района на Чернигов; Бачивск на Сумска област; Стрилеча, Зелене, Хатище, Вовчанск, Чухуновка и Ридкодуб в Харковска област.

В посока Купянск руските войски са обстрелвали Синковка, Орлянка, Кисливка, Берестово, Ивановка и Богуславка в Харковска област и Стелмаховка в Луганска област.

В Лиманско направление противникът с танкове и артилерия е открил огън по населените места Грекивка, Макеевка, Червонопопивка и Диброва в Луганска област.

В Бахмутско направление под вражески обстрел попаднаха Спирне, Билохоривка, Соледар, Красна Гора, Подгородне, Бахмут, Клищиевка, Курдимовка, Дружба и Северно.

В посока Авдиевка руските окупанти удариха Красногоровка, Авдиевка, Маринка и Новомихайловка в Донецка област.

В новопавловското направление руските войски са обстрелвали Въгледар, Пречистивка и Золота Нива в Донецка област.

В Запорожко направление руските окупатори са открили огън по Времивка и Вилне поле в Донецка област, а в Запорожка област - Хуляйполе, Червоне, Чаривне, Мала Токмачка, Орихов и Камянске.

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Русия признава, че все още не контролира изцяло Соледар

Изказване на руски служител говори за "огнища на съпротива"

В Херсонско направление руските войски продължават да обстрелват селища по десния бряг на Днепър. Противникът нанесе минометни удари по град Херсон и неговите предградия.

Междувременно във временно окупираните райони на Херсонска област руските войски продължават да ограбват местните жители. В едно от селищата на Каховския окръг окупационните власти обявиха т. нар. "инвентаризация" на движимото и недвижимо имущество на частния бизнес с последващата им "национализация".

За попълване на загубите в личния си състав противникът продължава да привлича бойци, а именно от временно окупираните райони на Луганска област. На 9 януари 2023 г. стартира поредната мобилизационна вълна в град Алчевск.

Генщабът на Украйна: Ако Русия превземе Донбас, ще тръгне към Запорожие

Генщабът на Украйна: Ако Русия превземе Донбас, ще тръгне към Запорожие

Москва се готви за дълга война