Военното и политическото сътресение, което се очаква скоро в Украйна, няма да окаже влияние върху отношенията ѝ със западните съюзници. Това увери украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски заяви, че обмисля "рестартиране" чрез смяна на няколко високопоставени служители, като рокадите няма да се ограничават само до военната сфера. Усилено се спекулира, че началникът на армията на Украйна ще бъде уволнен.

"Не мисля, че някакви промени в правителството могат да повлияят на отношенията ни с нашите партньори", отбеляза външният министър на съвместен брифинг в Киев заедно с португалския си колега.

Той подчерта, че е конституционно право на Зеленски да освободи началника на армията, ако сметне това за добре. Никакво сътресение не би било знак за разделение във военните усилия на Украйна, категоричен бе Кулеба.

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Сирски отказал предложение да замени Залужни начело на украинската армия

Смяната на Залужни би била голямо сътресение за въоръжените сили

"Можем да водим дискусии за тактиката вътре в екипа, но всички сме обединени около нашата стратегическа цел, която е поражението на Русия в Украйна и възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. И няма никакви дискусии по тази стратегическа цел", посочи той.

От седмици се спекулира, че президентът е напът да уволни радващия се на изключителна популярност командир на армията генерал Валерий Залужни.

Двамата са в противоречие относно провеждането на почти двегодишната руска инвазия в Украйна.

The Economist: Слуховете около Залужни идват в критичен момент за Украйна

The Economist: Слуховете около Залужни идват в критичен момент за Украйна

Уволнен ли е генералът, или става въпрос за рокади по върха в украинската армия, се питат втори ден украински и чужди издания