Украйна няма да отговори на провокациите в района на Източен Донбас и ще се стреми да установи мир чрез дипломация. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Днес държавният глава отлетя за Германия, за да присъства на конференцията по сигурността в Мюнхен, тъй като страната му се подготвя за възможно военно нападение от страна на Русия, която е струпала над 100 000 войници близо до границите на Украйна.

Ние не отговаряме на провокации и се стремим да установим мир изключително чрез дипломация, категоричен бе Зеленски.

Пътуването на украинския президент се следи внимателно заради опасенията на западните държави, че Русия може да започне военна офанзива срещу Украйна, докато той е извън страната.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна се подготвя за всеки възможен сценарий. Думите му бяха в отговор на въпрос дали е съгласен с американския президент Джо Байдън, че Путин вече е взел решение да нахлуе в страната.

По-рано днес ръководителите на сепаратистите в Донецка и Луганска област призоваха за всеобща мобилизация, забранявайки на мъжете на възраст от 18 до 55 години да напускат територията на самопровъзгласилите се републики.

Украйна съобщава за убит войник при обстрел на сепаратистите

Украйна съобщава за убит войник при обстрел на сепаратистите

Двете страни продължават да си разменят взаимни обвинения

Ситуацията на линията на съприкосновение остава напрегната. По информация на местните служби на отцепническите републики през изминалата нощ най-малко пет населени места в региона на Донецк са били атакувани от украинските сили.

Вчера от ДНС и ЛНР съобщиха последователно за инциденти. В рамките на няколко часа избухна автомобил в близост до сградата на управляващото правителство на самопровъзгласилата се република Донецк.

Няколко часа по-късно от Луганск съобщиха за два взрива на газопровод. Сепаратистките власти започнаха евакуация на руски граждани към Руската федерация, като тази инициатива бе подкрепена лично от Владимир Путин, който изпрати вицепремиер да организира приема на евакуиралите се граждани в Ростовска област. Кремъл обеща по 10 000 рубли на човек, който е дошъл от двете територии.

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Седем области в Русия били готови да приемат граждани на Донецк