Москва се противопоставя на НАТО с искания, за които знае, че Алиансът не може да изпълни. Това заяви генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

"Опасността сега е съчетанието от това мащабно струпване на войски със силно заплашителна реторика, поставяща искания, за които знаят, че не можем да изпълним, и заявяват, че ако не го направим, ще има военни последици", заяви той пред Мюнхенската конференция по сигурността.

По негови думи новото нормално е, че Русия вече открито оспорва основните ценности на европейската сигурност, а след това демонстрира волята си или заплашва да използва сила, за да постигне това, което желае.

Шолц: Руска атака срещу Украйна ще е сериозна грешка

Шолц: Руска атака срещу Украйна ще е сериозна грешка

Западът е готов да преговаря с Москва, но без да е наивен

В началото на февруари Вашингтон и НАТО изпратиха писмения си отговор до Русия по повод негодуването от страна Москва от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната. Вашингтон упрекна Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение.

От своя страна Кремъл отхвърли съвместния отговор на НАТО и Европейския съюз на въпросите й относно сигурността като неуважителен и лишен от съдържание.

Захарова е доволна, Западът вече иска да говори, а Русия ще настоява

Захарова е доволна, Западът вече иска да говори, а Русия ще настоява

Към посланика на САЩ в ООН: Като жена към жена, дори при потенциал, желание за нахлуване не възниква автоматично

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.