Държавите, които са "се отнасяли лошо Украйна", ще бъдат подведени под отговорност след края на войната. За това предупреди украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си.

Той заяви, че изборът, който всяка страна е направила след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде "взет под внимание при изграждането на бъдещи отношения".

Кулеба също така подчерта, че забавянето на западните доставки на оръжия ще коства живота на украинци. "Ако една доставка се отложи с ден, това означава, че някой ще умре на фронта. Това означава, че някой, който можеше да е все още жив, ще умре", изтъкна той.

В обширното интервю министърът говори и за прогнозите си как ще свърши войната, ролята на Китай в конфликта и разочарованието си, че папа Франциск все още не е посетил страната му.

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много страни в Африка, Азия и Южна Америка останаха настрана.

Част от тях са исторически симпатизанти на Русия, други имат опасения за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът ненужно протака сраженията.

Кулеба обаче ясно заяви, че страните, които не са подкрепили Украйна сега и по негови думи са се "държали лошо в хода на тази война и са се отнасяли зле с Украйна", ще платят цената в бъдеще.

Украйна: Западът е напът да постигне съвместна победа над Русия

Украйна: Западът е напът да постигне съвместна победа над Русия

Победата ще бъде обща на всички миролюбиви страни по света, изтъкна Кулеба

Украйна е зависима от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен до дългосрочен план, поради което нейното дипломатическо неодобрение може да не тревожи някои страни. В мирно време обаче огромният износ на зърно от Украйна ѝ дава значителен икономически коз, особено в части от развиващия се свят.

"Ако някой в ​​света смята, че начинът, по една или друга държава се е държала - или се е отнасяла към Украйна в най-мрачния момент от нейната история - няма да бъде взет под внимание при изграждането на бъдещи отношения, тези хора просто не са наясно как работи дипломацията", посочи Кулеба.

"Войната е време, когато трябва да направиш избор. И всеки избор е записан", подчерта той.

Външният министър заяви и че западните съюзници не предоставят военна подкрепа на Украйна достатъчно бързо, защото не са били готови за конфликт с мащабите на Първата световна война.

Той призова партньорите на страната му да действат по-бързо.

Необходимостта от боеприпаси е най-голяма в град Бахмут в Източна Украйна, където над седем месеца украинските сили удържат позиции срещу многократните руски опити да превземат града.

По думи на Кулеба това е представлявало голямо емоционално предизвикателство поради понесените загуби.

"Но ако Бахмут падне, тогава идва ред и на останалите градове. Така че, за да спасим животи там, трябва да се бием в Бахмут толкова дълго, колкото можем физически", обясни той.

TIME: Защо народът на Украйна ще триумфира

TIME: Защо народът на Украйна ще триумфира

Подобно на Хитлер, Путин ще се провали в начинанието си - не само ще се провали, но в крайна сметка това ще го унищожи

Кулеба заяви, че няма признаци, че Русия желае да преговаря за прекратяване на сраженията, но отбеляза, че всяка война завършва на масата за преговори. Той посочи, че неговата цел като външен министър е да се увери, че Украйна ще седне на тази маса след решителен успех на бойното поле.

А това включва изграждането на възможно най-силната коалиция за подкрепа, съюз, който по думи на министъра не включва папата.

Кулеба заяви, че не той, а Бог трябва да съди Светия отец, но отвърна: "Дълбоко съжаляваме, че папата не намери възможност да посети Украйна от началото на войната".

Досега Китай се противопоставя на искането на Украйна за среща между китайския президент Си Дзинпин и украинския му колега Володимир Зеленски, но по-рано днес Пекин потвърди, че китайският лидер ще посети Москва следващата седмица.

Кулеба увери, че Зеленски е готов за телефонен разговор със Си и изрази съмнение, че Китай е достигнал момента, когато е готов да даде оръжие на Русия.

NYT: Основният проблем във войната в Украйна стана недостигът на боеприпаси

NYT: Основният проблем във войната в Украйна стана недостигът на боеприпаси

Украйна изразходва повече боеприпаси, отколкото произвежда Западът

Що се отнася до Съединените щати, някои анализатори смятат, че подкрепата за Украйна може да намалее след президентските избори догодина. Кулеба обаче отвърна: "Мисля, че можем да преживеем всеки републикански глас" и настоя, че "най-големият лукс", на който Украйна се радва в САЩ, е подкрепата и двете партии - както в лагера на демократите, така и в този на републиканците.

Като първи дипломат на своята страна, Дмитро Кулеба остава уверен, че Украйна може да поддържа подкрепата на съюзниците, които имат значение - тези, които ѝ предоставят осезаема помощ.

По негови думи Киев има един решаващ фактор на своя страна: "Исторически Украйна беше несправедливо подценявана и съжалявам, че беше необходимо да се стигне до кръвопролития и опустошителна война, за да разбере светът колко сме готини".

"И винаги ще бъдем готини. Но просто ви отне твърде много време, за да го осъзнаете", изтъкна той.