Украйна ще обяви извънредно положение в цялата страна, с изключение на територията на Донецк и Луганск, където то е в сила от 2014 г. насам. Това обяви висшият служител по сигурността на Украйна Алексей Данилов, цитиран от "Ройтерс".

Решението е било взето от Националния съвет по сигурността.

Очакванията са извънредното положение да продължи 30 дни и евентуално да бъде удължено с още месец. Крайното решение трябва да бъде взето от парламента, като вероятно това ще се случи в следващите 48 часа.

Данилов отрече президентът на Украйна Володимир Зеленски да е обсъждал разработването на ядрени оръжия - нещо, което според Владимир Путин представлява стратегическа заплаха за Русия.

Украйна удря със санкции руски депутати

Украйна удря със санкции руски депутати

След признаването на независимостта на Донецк и Луганск

Проруските сепаратисти контролират части от Донецк и Луганск от 2014 г.

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, преди дни руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

В отговор украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна може да прекрати дипломатическите си отношения с Русия.

От своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди войниците да бъдат готови за война.

Днес парламентът на Украйна одобри на първо четене проектозакон, който дава разрешение на украинците да носят огнестрелно оръжие и да действат при самозащита.

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Светът осъди решението на Русия за Донбас

Много държави подготвят санкции