Руската служба за външно разузнаване (СВР) обвини Украйна, че съхранява доставено от Запада оръжие в атомните електроцентрали в цялата страна, съобщи сутринта Ройтерс. Това руско изявление бе опровергано от съветника на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин заяви тазиу сутрин: "Става дума за най-скъпите и дефицитни за украинските въоръжени сили ракети за РСЗО HIMARS и други чужди системи за ПВО, както артилерийски боеприпаси с голям калибър", каза Наришкин, цитиран от пресслужбата на СВР.

Той твърди, че доставените от САЩ ракетни установки HIMARS, системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били изпратени в АЕЦ "Ровно" в Северозападна Украйна.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, в отговор категорично отрече това изявление в своя "Туитър"

"Украйна никога не е съхранявала никакви оръжия на територията на атомната електроцентрала, както фиктивно твърди ru-СВР (Наришкин). На свой ред Русия завзе (Запорожката АЕЦ) ЗАЕЦ и държи военни там. Украйна винаги е отворена за контролни органи, в частност МААЕ. Смисълът на лъжите на руснаците е да оправдаят своите провокации", написа Подоляк.

Големият брой атомни електроцентрали в Украйна са в центъра на вниманието от началото на войната. Руските сили превзеха нефункциониращата АЕЦ "Чернобил" по-малко от 48 часа след нахлуването си на украинска територия, а впоследствие превзеха и Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа.

И Киев, и Москва взаимно се обвиняват в обстрела на Запорожката АЕЦ, а Украйна твърди, че Русия използва мястото на практика като оръжеен склад.

Международната агенция за атомна енергия изрази сериозна загриженост относно атаките в близост до централата и предупреди за опасност от ядрена катастрофа.

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

Рафаел Гроси се надява, че няма да се използват ядрени оръжия във войната