Руската служба за външно разузнаване (SVR) обвини Украйна, че съхранява доставено от Запада оръжие в атомните електроцентрали в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Твърди се, че доставените от САЩ ракетни установки HIMARS, системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били изпратени в АЕЦ "Ровно" в Северозападна Украйна.

"Украинските въоръжени сили съхраняват оръжия и боеприпаси, осигурени от Запада, на територията на атомни електроцентрали", посочват от руското разузнаване и уточняват, че изпращането на оръжия в АЕЦ "Ровно" е било извършено през последната седмица на декември.

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

МААЕ остава в Украйна докато е необходимо

Рафаел Гроси се надява, че няма да се използват ядрени оръжия във войната

Големият брой атомни електроцентрали в Украйна са в центъра на вниманието от началото на войната. Руските сили превзеха нефункциониращата АЕЦ "Чернобил" по-малко от 48 часа след нахлуването си на украинска територия, а впоследствие превзеха и Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа.

И Киев, и Москва взаимно се обвиняват в обстрела на Запорожката АЕЦ, а Украйна твърди, че Русия използва мястото на практика като оръжеен склад.

Международната агенция за атомна енергия изрази сериозна загриженост относно атаките в близост до централата и предупреди за опасност от ядрена катастрофа.

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават разговорите с "Росатом" за създаване на зона за сигурност около централата