Украйна твърди, че е осуетила руска операция за предизвикване на поредица от бомбени атаки в строителни борси и близо до кафене в столицата Киев, както и в отбранително предприятие в град Лвов, съобщава "Ройтерс".

Генералната прокуратура посочи, че двама руски военни агенти са били задържани по подозрение за участие в предполагаемия заговор и са били иззети 19 взривни устройства.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че е било предвидено взривяването на четири бомби в столицата на 9 май - деня, в който Русия празнува победата на СССР над нацистка Германия през 1945 г.

"Според плана на руските специални служби експлозивите е трябвало да бъдат взривени в пиковите часове в супермаркетите, така че да нанесат максимални щети на цивилното население", твърди СБУ.

СБУ задържа проруски хакери, имитрали акаунтите на украинските служби

СБУ задържа проруски хакери, имитрали акаунтите на украинските служби

Те създавали по 1000 фалшиви акаунти в социални мрежи и месинджъри, за да разпространяват дезинформация в полза на Русия

До момента няма коментар от страна на Русия.

В Киев експлозивите, предназначени за строителните борси, са били маскирани като опаковки чай, а друга бомба е била поставена в автомобил, който е трябвало да бъде взривен в близост до кафенето.

По данни на СБУ нападението в Лвов е трябвало да се случи през февруари.

Прокуратурата уточнява, че целта е била неидентифицирано предприятие в областта на отбраната.

Украйна редовно заявява, че е осуетила атаки далеч от фронтовата линия, които са били планирани от руските служби за сигурност, като задържа агенти, за които твърди, че работят за Москва.

Миналата седмица СБУ съобщи, че е заловила двама агенти от Отдела за държавна защита, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов.

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски
Обновена

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски

Те готвели убийството и на други високопоставени служители