Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов обясни подробно какво ще направят украинските власти, за да освободят временно окупирания от руснаците Крим.

Ще бъдат предприети дванадесет стъпки за деокупиране на полуострова, а Данилов ги представи в профила си във фейсбук.

Стъпка 1 - въпросът за поставянето на паметник "Руски боен кораб върви на ***"* в Крим ще бъде поставен на обсъждане. "За да се спестят държавни средства, може да се използва постаментът на паметника на потъналите кораби в Севастопол", каза той.

Стъпка 2 - работи се по лустрационен механизъм за персонална оценка, чрез който ще се определя степента на участие на всяко конкретно лице в подкрепа на окупаторите, което предвижда и ограничаване на правото на участие в избори, както да се кандидатира, така и да гласува.

Стъпка 3 - Освен това украинските държавни служители, които са започнали да работят за врага, ще бъдат изправени пред съда - те ще носят наказателна отговорност или ще бъдат лишени от държавни пенсии и от възможността да работят в държавни агенции.

"Русия или друга формация, която ще претендира за правоприемство, трябва да осигури безусловна и пълна екстрадиция на всички лица, заподозрени в държавна измяна и други криминални престъпления, както и на украински, така и руски граждани, замесени във военни престъпления (международни престъпления без давност - геноцид, военни и срещу човечеството), извършени на територията на нашата държава като цяло и на Крим в частност."

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим

Владимир Путин изненадва с дънки и пуловер Крим

Този път в Москва няма да има тържествени чествания за 9-годишнината от анексията

На руските пропагандни подръжници им предстои лишаване от свобода, пенсия, звания и имущество. Това е стъпка 5.

Руснаците, които незаконно са дошли да живеят в Крим след окупацията, ще бъдат принудени да напуснат полуострова в срок, който ще бъде определен със закон (стъпка 6), а имуществото, присвоено от окупаторите, ще бъде върнато на законните собственици (стъпка 7).

"Транспортният пропускателен пункт в град Керч в Автономна република Крим се демонтира, за да се осигури пълна свобода на корабоплаването като част от програмата за компенсации, предвижда 8-та стъпка.

Детата е цялостна програма за "детоксикация" - неутрализиране на въздействието на дългогодишната руска пропаганда върху обществото и съзнанието на част от населението на полуострова. Това е деветата стъпка.

Ще бъде създадена и документална база за фактите, свързани с престъпленията на руснаците срещу украинците. Украинските и кримско-татарските активисти ще бъдат възстановени на работа (стъпка 10), а политически затворници, които в момента са в колониите и затворите, ще бъдат незабавно освободени и ще им бъде изплатено обезщетение за нанесени морални щети (стъпка 11).

"Като се има предвид мястото и ролята му в идеологията на рашизма, система за създаване на негативни митове и пренаписване на историята, така нареченият "град на руската слава" (чиято "слава", между другото, се състои в това да потопи собствения си флот, без да участва в сражения) е преименуван на обект № 6. По-късно Върховната рада на Украйна взема решение за ново име на града. Вероятно Ахтияр", описва Данилов 12-ата стъпка.

Путин обещава да направи всичко, за да пресече заплахите за Крим и Севастопол

Путин обещава да направи всичко, за да пресече заплахите за Крим и Севастопол

Обръщението е към Крим, кримчаните и руснаците

Припомняме, че след принудителната смяна на органите на властта в Крим и Севастопол и проведен референдум на 16 март 2014 г. е провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут. Само ден по-късно е подписан и договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия, с което Русия на практика анексира Крим. Този акт няма международно признание, а по-скоро среща осъждането на държавите в нарушение на Меморандума за суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 1994 г., подписан от Русия. Общото събрание на ООН също така отхвърли гласуването и анексирането, като прие незадължителна резолюция, потвърждаваща териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

Блинкън: Крим е червена линия за Путин

Блинкън: Крим е червена линия за Путин

Той се опасява от по-широк руски отговор на опитите за неговото превземане