Министерството на външните работи на Украйна излезе с официално изявление, в което призова Нобеловата фондация да "подкрепи международните усилия за изолиране на Русия и Беларус", съобщава руската служба на Би Би Си.

Това стана, след като посланиците на Русия и Беларус отново бяха включени в списъка на поканените на банкет в Стокхолм по повод връчването на Нобеловите награди. От фондацията казаха, че се опитват да привлекат дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

"Да обясняваш ценностите на хуманизма на Русия и Беларус е сизифова задача. Усилия, които няма да доведат до резултат," заявиха от украинското външно министерство

"Най-вероятно в деня, когато руският посланик седи в хубав костюм в концертната зала на Стокхолм, руската армия ще извърши нови военни престъпления в окупираните украински територии, а руските ракети ще унищожат още жилищни квартали в украинските градове. При такива условия как ще реагира Кремъл на решението на фонда да се върне към обичайната си работа? Само чрез засилване на чувството за безнаказаност и нови престъпления", се казва в съобщение на МВнР.

Миналата година Нобеловата фондация заяви, че няма да бъдат поканени посланиците на Русия и Беларус заради руската агресия срещу Украйна. Руските официални представители не коментираха новопостъпилите покани.

Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от руски петрол, стигат до ЕС

Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от руски петрол, стигат до ЕС

Икономическият съветник на Зеленски призова за таван на цената от 30 долара за барел руски петрол