Украинското правителство инициира прекратяване на междуправителствено споразумение с Русия за ликвидиране и реда за връщане на авиационна техника, която е на ремонт във военните предприятия на двете страни, съобщи ТАСС.

Съответстващия проект бе одобрен на заседание на правителството в Киев. Той бе иницииран от военния министър на Украйна Степан Полторак.

"Точка 1.3 (за прекратяване на споразумението с Русия) бе приета", заяви премиерът Владимир Гройсман.

Споразумението бе подписано на 1 юли 2003 година, ратифицирано от Украйна през септември 2004 година и влезе в сила за украинската страна на 13 септември 2007 година. То предвижда утилизация в украинските предприятия на руска авиационна техника.

Съгласно допълнението към споразумението, три самолета Ту-95МС, два Ту-95К22, седем МиГ-25, един вертолет Ми-22 и 35 двигателя от различни модификации подлежат на връщане. В документа, също така, е указано, че различни компоненти и агрегати остават собственост на Русия и подлежат на връщане. Общият списък е с 1896 номенклатури. Одобреният от правителството документ бе изпратен за разглеждане от депутатите на Върховната рада.