Руските войски са обстреляли цялата фронтова линия в Донецка област в Източна Украйна, съобщи украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Най-ожесточените боеве в петък са в района на градовете Бахмут и Авдеевка. Според Кириленко руските войски също са направили опит за настъпление в района на Лиман, който беше превзет от украинските сили през ноември.

Ситуацията в Донецка и Луганска област също беше описана малко по-рано от Олексий Арестович, съветник в канцеларията на президента на Украйна.

"Руснаците засилиха своите операции в Донецка и Луганска области. Сега те са в много активна фаза на опити за провеждане на настъпателни операции. Ние не напредваме никъде, а се защитаваме, унищожаваме пехота и техника на врага, където и да се опита да настъпи, ", каза Арестович.

Руски държавни медии съобщиха по-рано днес, че центърът на Донецк е бил обстрелван от украинската армия. Няма независимо потвърждение на тази информация.

Херсонска област е била обстрелвана 68 пъти за последното денонощие. Това написа в своя канал в "Телеграм" Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна. По думите му обстрелът е извършен от миномети, танкове, с помощта на артилерия и реактивни системи за залпов огън. В самия Херсон също са обстрелвани частни и многоетажни сгради. Осем души са ранени.

Ръководителят на областната администрация на Херсонска област Ярослав Янушевич заяви, че едно от попаденията е върху болницата - сградата на детското отделение и моргата, но никой не е пострадал.

Тази информация съвпада със съобщенията от сутринта за активни позиционни сражения в Донецка и Луганска област, по време на които нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех.

На 8 декември руската армия е изпратила подкрепления на позициите си край градчето Сватово в Луганска област, което украинските въоръжени сили се опитват да превземат. Руснаците са се опитли да контраатакуват там. Въпреки това, позовавайки се на украинските военни, Институтът за изследване на войната (ISW) отбелязва, че контранастъплението е било отблъснато.

Във връзка със ситуацията в района Институтът за изследване на войната припомня прогнозите си, че руската армия възнамерява да засили активността си край Сватово, за да предотврати очакваното настъпление на украинските военни.

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличавало рисковете от конфликт