Украинската служба за сигурност настоява, че нападението на пазара в град Константиновка на 6 септември е извършено от руски военни. СБУ води разследване по обвинение за нарушаване на законите и обичаите на войната. Според разследването Русия е ударила цивилен обект с комплекс С-300, според коментар, получен от Украинската служба на Би Би Си.

"Това се доказва по-специално от идентифицираните фрагменти от ракети, иззети на мястото на трагедията", се казва в изявлението. "Разследването разглежда и редица други материали, сочещи участието на противника в този обстрел. В момента тече досъдебното производство, назначени са редица експертизи.

New York Times публикува разследване, чиито автори стигат до заключението, че неотдавнашната атака срещу пазар в град Константиновка в Донецка област най-вероятно е била причинена от неправилно насочена украинска ракета, изстреляна от системата за противовъздушна отбрана "Бук".

"Несъмнено появата в чуждестранни медии на публикации със съмнения относно участието на Русия в атаката срещу Константиновка води до разрастване на конспиративни теории и следователно ще изисква допълнителна правна оценка от страна на следствените органи", каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на офиса на президента на Украйна, коментирайки материала на New York Times.

"Не трябва да забравяме: Русия беше тази, която започна нахлуването в Украйна и Русия е отговорна за внасянето на война в страната ни", добави Подоляк. "Русия е тази, която редовно извършва масирани ракетни, и бомбени удари и атаки с дронове срещу гражданска инфраструктура и цивилното население. Украйна води изключително отбранителни действия, защитавайки себе си и своите територии.

Подоляк: Украйна няма да разследвa ракетната атака над Константиновка

Подоляк: Украйна няма да разследвa ракетната атака над Константиновка

Той отново повтори, че "ракетата е руска": "Беше система за РСЗО".