Официалният представител на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Иля Евлаш каза пред Франс прес, че руският стратегически бомбардировач Ту-22М3, който се разби днес в Ставрополския край, е нанесъл удари по Днипро и Кривой Рог.

Украинските военни съобщиха, че самолетът е бил свален от украинските ВВС, но руското министерство на отбраната твърди, че това е инцидент, свързан с техническа неизправност, и той е станал при връщане на летището "след изпълнение на бойна задача".

"Това е самолетът, който бомбардира Днипро и Кривой Рог. Ние отмъстихме за нашите цивилни", каза Евлаш пред Франс прес

По последни данни в резултат на атаката в Днепър в петък са убити 7 души, включително две деца. Още трима души бяха ранени при нападението в Кривой Рог.

Украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) твърди, че бомбардировачът е бил свален "със същото средство, с което по-рано беше ударен" руският самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 над Краснодарския край. Според украинското разузнаване Ту-22М3 е бил свален на разстояние около 300 километра от Украйна (вероятно имало предвид фронтовата линия), успял е да долети до Ставрополския край и се е разбил там.

Теоретично това е възможно. Въоръжените сили на Украйна разполагат със система за противовъздушна отбрана, технически способна да стреля на разстояние до 300 км - съветската разработка С-200Д "Дубна".

Ракетите Х-22, които руските Ту-22М3 изстрелват над Украйна, имат максимален обсег от 600 км и ниска точност, така че може да се предположи, че пилотът на бомбардировача се е опитал да лети възможно най-близо до целта.

Но това изчерпва аргументите в полза на украинската версия на ГУР. Има още аргументи против.

Времето за разгръщане на системата С-200 е 19 часа и това трябваше да стане близо до фронтовата линия. Дали е възможно да се разположи такава ценна система за противовъздушна отбрана в зона на ожесточени битки за почти ден, без врагът да я забележи, е голям въпрос.

А-50, за който говори украинското Главно разузнавателно управление, е паднал в Краснодарския край, на 230 км от фронтовата линия. В такъв случай все още можем да приемем, че е бил свален от ракета С-200 на максимална далечина (което само по себе си е много трудно и е възможно само при най-благоприятни условия за нападение). Но 400 км в случая с Ту-22М3 е твърде далеч.

Бойната глава на ракетата С-200 е осколочно-фугасна и много мощна. Ако самолет бъде поразен от множество осколки от тази ракета, това обикновено води до пълен отказ на системите за управление, след което е почти невъзможно да се върне и да прелети още 100-200 км.

На видеозаписи от мястото на инцидента се вижда, че Ту-22М3 пада в полето, десният му двигател гори. Пожарът на двигател е често срещано явление поради техническа неизправност. Може също да бъде причинено от ракета от преносима противовъздушна система или удар с птица, но това е малко вероятно, тъй като тези самолети летят на голяма височина.

В допълнение към тези предположения остава и версията за "приятелски огън", както и възможността Украйна да използва нови системи за противовъздушна отбрана, които не са били представени по-рано. Трябва да се отбележи, че в петък за първи път по време на войната украинските въоръжени сили съобщиха за две свалени свръхзвукови ракети Х-22, изстреляни от Ту-22М3.

Украйна съобщава за два унищожени руски бомбардировача Ту-22

Украйна съобщава за два унищожени руски бомбардировача Ту-22

Други два са повредени при последните атаки срещу руски летища