"Интензивността на настъпателните действия на противника е намаляла значително, тъй като той заменя войските на Вагнер с редовни части и се опитва да стабилизира отбраната в това направление. Нашите войски със своите действия значително усложняват този процес за противника. В същото време интензивността на вражеския артилерийски обстрел не е намаляла", написа в телеграма заместник-министърът на отбраната Ана Маляр, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Според нея украинските войски контролират района "Самолет" в Бахмут.

"В северната част на предградието на Бахмут също се извършва смяна на вражеските части. На юг от Бахмут врагът прави опити да укрепи и изгради армейски части ", каза Маляр.

Тя каза още, че настъплението по фланговете от вчера и тази сутрин не се извършва във връзка с изпълнението на други задачи.

Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" започна изтеглянето на части от Бахмут в тиловите райони на 25 май. Това съобщи основателят на частната военна компания Евгений Пригожин.

На 28 май Пригожин обяви, че изтеглянето на ЧВК "Вагнер" от Бахмут ще отнеме още няколко дни. Той също така отбеляза, че от около 5 юни бойците на руското министерство на отбраната ще получат "оперативно пространство", за да започнат офанзива в западна посока.

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Украйна отчита по-слаба руска офанзива срещу Бахмут

Москва прегрупира силите си в обсадения град

Към 24 май 2023 г. силите на т. нар. Донецка народна република (ДНР) вероятно са влезли в града, за да започнат операции по разчистване.

През последните седмици части от 31-ва бригада на въздушнодесантните сили на Русия вероятно са се преместили от района Сватове-Креминна, за да подсилят фланговете на Бахмут.

Украинските сили бяха превзели 20 квадратни километра по фланговете на Бахмут към 16 май 2023 г. Ротацията на силите на Вагнер вероятно ще продължи в контролирани фази, за да се предотврати срив в джобовете около Бахмут.

Въпреки продължаващата вражда на Пригожин с руското Министерство на отбраната, силите на Вагнер вероятно ще бъдат използвани за по-нататъшни настъпателни операции в Донбас след възстановяването на силите си.

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

ISW: Няма данни, че "Вагнер" се изтегля от Бахмут

Кремъл не се е отказал от сепаративен мир в Украйна