Направените от управляващите в Унгария промени в закона за висшето образование, които фактически принудиха университета, създаден от Джордж Сорос, да напусне страната, нарушават правото на Европейския съюз. Това става ясно от становище на Съда на Европейския съюз, съобщава "Асошиейтед прес".

В становището се казва също, че Европейката комисия трябва да поддържа действията си срещу Унгария, за да гарантира, че измененията, одобрени от унгарските депутати през 2017 г., спазват правилата на Европейския съюз.

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

"Никой не може да се радва на привилегии"

Една от законодателните промени беше, че Унгария обвърза работата на чуждестранните университети в страната с двустранно споразумение между унгарското правителство и държавата на произход на университетите. Чуждестранните университети също така бяха принудени да извършват образователни дейности в родните си страни.

В основата на конфликта е съдбата на Централноевропейския университет, основан в щата Ню Йорк от Сорос, който е унгарско-американски финансист от еврейски произход. Висшето учебно заведение трябваше да премести повечето си основни дейности във Виена от Будапеща, където работеше от началото на 1990-те години.

Джордж Сорос обеща повече средства за Централноевропейския университет в Будапеща

Джордж Сорос обеща повече средства за Централноевропейския университет в Будапеща

Фондация "Отворено общество" затвори офиса си в Будапеща през 2018 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан е остър критик на Сорос от години, като твърди, че милиардерът филантроп целял да подкопава европейските ценности с либералните си възгледи за миграцията, твърдения, които Сорос отрече. Идеологическата цел на Орбан за създаването на "нелиберална държава" е също така в контраст с идеала на Сорос за "отворено общество".

С оглед на възгледите му за Сорос, законодателните промени бяха масово разглеждани като насочени срещу Централноевропейския университет. Съдът на Европейския съюз определи, че Централноевропейският университет е "единственият чуждестранен ВУЗ, тогава действащ в Унгария, който не отговаря на новите изисквания".

През април 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария след приемането на законодателните промени. Впоследствие през декември 2017 г. комисията заведе дело в Съда на ЕС срещу Унгария.

Изгониха ни от Унгария, оплака се университетът на Сорос

Изгониха ни от Унгария, оплака се университетът на Сорос

Съобщението на висшето учебно заведение е кулминацията на дългогодишна борба

Унгарското правителство отказа да подпише споразумение с щата Ню Йорк относно Централноевропейския университет, а също така отхвърли образователните дейности на университета в Ню Йорк.

Според правно необвързващото становище на генералния адвокат Джулиан Кокот, Унгария трябва да "се отнася еднакво към чуждестранните и националните висши учебни заведения" и въпросните изменения са несъвместими с Общото споразумение за търговията с услуги, което е част от правото на ЕС, и с Хартата на основните права на ЕС.

Съдът на ЕС, чието седалище е в Люксембург, започва обсъжданията си по казуса. Въпреки че не е принуден да се съобразява със становището на генералния адвокат, решенията на съда често са подобни на становищата.