Фондация "Отворено общество" ще увеличи финансирането за Централноевропейския университет в Будапеща, се казва в писмо на американския филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, цитирано от "Евронюз".

Инвеститорът, поддръжник на идеите за либерална демокрация, отдавна е политическа мишена на крайно десния премиер на Унгария Виктор Орбан и на неговата партия "Фидес".

През 2018 г. фондация "Отворено общество" взе решение да закрие представителството си в Будапеща заради многократни атаки от страна на Орбан, включително и твърдения, че благотворителната организация окуражава прилива на мигранти към Европа.

EK съди Унгария за закона “Спрете Сорос”

EK съди Унгария за закона “Спрете Сорос”

Днес в съобщение Комисията обяви, че унгарското правителство не е отговорило на притесненията на Брюксел

"Унгарският премиер Виктор Орбан принуди Централноевропейския университет да пренесе академичните си курсове, които завършват с издаване на американски дипломи, във Виена. Това направи невъзможно за студентите в Будапеща да завършват по американската система", споделя Сорос в началото на писмото си.

"Въпреки това Централноевропейският университет е взел решение да продължи своите академични и обществени дейности в кампуса в Будапеща и затова се ползва с пълната подкрепа на "Отворено общество" и на моя милост, в частност" - продължава Сорос.

"Ето защо отново заявявам, че продължавам ангажимента си, поет през юни, и че Централноевропейският университет има сигурно бъдеще: "Отворено общество" възнамерява да увеличи даренията си за него."

Сорос благодари за постоянството и лоялността на академичния състав на Университета, начело с ректора му Майкъл Игнатиев. Той не пропусна да изкаже благодарност и на изявените общественици в Унгария, и на международната академична общност, които продължават да подкрепят университета. Според Сорос благодарение на тази подкрепа Централноевропейския университет се е превърнал в световен символ на академичната свобода.