Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини правителството на Украйна в опит да повлияе на предстоящите избори в Унгария, съобщава "Асошиейтед прес".

Впоследствие обвинението беше отхвърлено от украинския му колега Дмитро Кулеба, което допълнително изостри напрежението в отношенията между двете страни.

Във видео, публикувано в социалните медии, Сиярто заяви, че има "текуща координация между унгарската левица и представители на украинското правителство", както и че Украйна се опитва да повлияе на насрочените за 3 април избори в страната му в полза на коалицията на опозиционните партии.

Той обаче не предостави доказателства за твърденията си.

Дни преди изборите в Унгария: Расте подкрепата за партията на Орбан

Дни преди изборите в Унгария: Расте подкрепата за партията на Орбан

"Фидес" събира близо 40% одобрение от избирателите

Обвинението на унгарския външен министър дойде след скорошно изявление на украинския президент Володимир Зеленски, в което той остро разкритикува подхода към войната на унгарското правителство.

Будапеща, за разлика от повечето си съюзници в Европейския съюз и сама сред съседите на Украйна в ЕС, отказа да достави оръжия на Киев или да позволи прехвърлянето им през своите граници.

Освен това премиерът Виктор Орбан се обяви категорично против санкциите срещу руската енергия, заявявайки, че това ще разруши националната икономика, разчитаща на руски газ и петрол.

Тази политика накара Зеленски в петък да отправи директен апел към Орбан, смятан за най-близкия съюзник на Кремъл в Европейския съюз, да заеме по-ясна позиция относно войната и да подкрепи Украйна.

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Умерената позиция на Орбан за Русия разклаща позициите му във "Фидес"

Малко преди изборите през април, на които Орбан ще се бори за нов мандат

"Искам да спра до тук и да бъда честен, веднъж завинаги. Вие сами трябва да решите с кого сте", заяви украинският президент, обръщайки се към Орбан, във видеоразговор с лидерите на ЕС.

Днес Сиярто заяви, че Кулеба се е свързал с украинския посланик в Будапеща, за да обсъди как Украйна би могла да повлияе на изборите в Унгария, на които Орбан се надява да спечели четвърти пореден мандат. Кулеба обаче отсече, че Украйна никога не се е намесвала във вътрешните работи на Унгария, особено преди избори.

В своето видеообръщение Сиярто твърди, че ако партиите от левицата дойдат на власт, те "незабавно ще започнат да доставят оръжия в Украйна и ще гласуват за санкции срещу доставките на нефт и газ в Европа (от Русия)", посочва ТАСС.