Унгарските депутати приеха резолюция, в която призовават за ограничаване на правомощията на парламента на Европейския съюз с аргумента, че той е довел демокрацията в Европа до "задънена улица".

Резолюцията, приета от членовете на управляващата в Унгария партия "Фидес", препоръчва на националните парламенти да се даде възможност да налагат вето на всички законодателни актове, предложени на равнище ЕС, като по този начин се намали законодателната власт на Европейския парламент.

В нея също така се посочва, че депутатите от ЕС трябва да бъдат назначавани от националните парламенти, вместо да бъдат избирани от избирателите на съответните държави, както е сега.

Виктор Орбан: Със санкциите срещу Русия Европа се простреля в гърдите

Виктор Орбан: Със санкциите срещу Русия Европа се простреля в гърдите

Страната му е изправена пред сериозни икономически предизвикателства

"Европейската демокрация трябва да бъде изведена от задънената улица, в която я е вкарал Европейският парламент", се казва в резолюцията. "Европейският съюз трябва да се промени, защото не е подготвен за предизвикателствата на нашето време."

Унгарският парламент одобри резолюцията в момент, когато ЕС продължава да отказва милиарди средства за възстановяване и кредитиране на Унгария поради опасения, че дясното ѝ правителство не спазва стандартите за върховенство на закона и не прилага достатъчно антикорупционни мерки.