Консервативната партия Хърватска демократична общност ("ХДС") на министър-председателя Андрей Пленкович и нейните партньори печелят 60 места в новия състав на 151-местния Сабор (парламента на страната).

Това показват данните на хърватската избирателна комисия след преброяването на 95% от бюлетините, цитирани от АФП.

Основните съперници на консерваторите - лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) и нейните партньори, с лидер президентът на страната Зоран Миланович, получават 42 места.

Избирателната активност е била почти 62%.

В същото време става ясно, че ХДС не успя да получи парламентарно мнозинство от 76 места, поради което партията ще трябва да води коалиционни преговори за съставяне на ново правителство.

"ХДС спечели убедително парламентарните избори за трети пореден път. На сутринта ще започнем работа по съставянето на третото ни правителство", заяви Пленкович пред симпатизанти в четвъртък вечерта.

Предсрочните парламентарни избори в Хърватия се проведоха в сряда, въпреки че първоначално бяха планирани да се проведат през есента. Изборите бяха проведени по-рано поради разпускането на парламента през март, предизвикано от обвиненията в корупция срещу ХДС от страна на опозиционната СДП.

Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Управляващите водят на парламентарните избори в Хърватия

Опозицията остава на второ място

Право на глас имаха 3,7 млн. хърватски граждани, а в страната бяха открити 6500 избирателни секции. Други 110 избирателни секции бяха открити в чужбина в 41 държави.