Днес нашият континент среща отново сенки от миналото, което мислихме, че отдавна сме оставили зад гърба си. Жестока война, безсмислена агресия и разрушаване на градове. Милиони невинни хора бягащи от домовете си. Един народ, който отчаяно се бори сам да определя собственото си бъдеще. Европа застава на страната на Украйна.

Това заявява председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в навечерието на Деня на Европа в обръщението си към всички граждани на Европа. По думите й нашествието на Кремъл ни напомня защо честваме Деня на Европа. 9 май е Денят, в който се роди нашата мирна, просперираща и обединена Европа. Седемдесет и две години по-късно Европа е по-силна и по-единна от всякога, според Урсула фон дел Лайен.

Тя припомня изминалата година с възстановяването от кризата с COVID, усилната работа за защита на климата и за да се направи континента независим от вноса на изкопаеми горива. "Нашият Съюз създава правила, които ще оформят цифровата ера отвъд границите ни. Европа успя да постигне всички тези неща, защото бяхме единни и решителни." Затова и Урсула фон дел Лайен изразява убеденост и оптимизъм, че Съюзът ще може да се справи и с предизвикателството, породено от войната в Украйна.

"Европейските граждани сами ни показват пътя", заявява още Урсула фон дер Лайен и посочва милионите европейци, във всички краища на нашия Съюз и от всички слоеве на обществото, които са се мобилизирали, за да помогнат на своите съседи в нужда.

"Милиони отвориха вратите си за украинските бежанци. Милиони други изпратиха храна и дрехи или направиха дарения. Повече от всякога европейците чувстват, че принадлежат към едно европейско семейство. Това изпълва сърцето ми с гордост."

Честит рожден ден, Европа. И честит Ден на Европа на всички Вас!