Двете партии, които се опитват да съставят ново правителство в Италия, постигнаха напредък по отношение на коалиционното споразумение, предаде Ройтерс.

В същото време американският президент Доналд Тръмп коментира, че се надява досегашният премиер Джузепе Конте да бъде възстановен на поста министър-председател.

Около ролята на Конте имаше сериозни разногласия по време на преговорите между Движението "Пет звезди", част от досегашната управляваща коалиция, и опозиционната Демократическа партия (ПД), която се съпротивлява той отново да бъде премиер на страната.

В първите часове на вторник нямаше никакви индикации, че антисистемното Движение "Пет звезди" ще успее да се споразумее с лявоцентристката Демократическа партия, но след известни сътресения на финансовите пазари, двете политически формации станаха по-сговорчиви.

Доходността на италианските държавни облигации достигна до най-ниските си стойности от три години насам.

Въпреки това късно във вторник източник на Демократическата партия съобщи, че все още не е сигурно дали преговорите няма да се провалят, тъй като лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо настоява да запази досегашния си пост на вицепремиер и в новата коалиция, независимо, че от Демократическата партия силно се противопоставят на това му желание.

Дори ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде подложено на онлайн гласуване от страна на членовете на "Пет звезди", уточниха в блога на Движението. Много от тях са враждебно настроени към Демократическата партия и използваха социалните медии, за да настояват пред Луиджи Ди Майо да откаже споразумението.

Международни наблюдатели коментират, че Италия не би рискувала да насрочи предсрочни избори, тъй като съществува хипотетичната възможност те да бъдат спечелени от дясната партия на Матео Салвини - резултат, който ще сблъска Рим и Брюксел заради увеличаващите се бюджетни разходи на Италия.

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Конте и Салвини се срещнаха с президента Матарела…

"Ние продължаваме ефективно да работим", коментира накратко резултатите от срещата с представителите на "Пет звезди" депутатът от Демократическа партия Андреа Маркучи.

Зам.-лидерът на Демократическата партия Паола Де Микели обясни, че двете политически сили са "анализирали кои са допирните им точки в бъдещата обща програма", докато представителят на "Пет звезди" Стефано Патуанели отчете, че преговорите се водят "при добър микроклимат" и че контактите ще продължат и в сряда.

Предстои по-късно днес - в 14.00 часа местно време (15 часа българско) - двете политически сили да обявят пред президента Серджо Матарела какво решение са взели за бъдещия кабинет. Ако между тях не бъде постигнато споразумение, Матарела ще определи служебен кабинет и ще насрочи избори.

Припомняме, че Конте, който не е член на нито една партия, но е близък до Движението "Пет звезди", подаде оставка миналата седмица, след като лидерът на "Лига" Матео Салвини обяви, че 14-месечната коалиция между "Лига" и "Пет звезди" се е изчерпала. Салвини разчиташе да предизвика предсрочни избори и да ги спечели, възползвайки се от все по-голямата си популярност.

Този негов план обаче едва ли ще се реализира, тъй като "Пет звезди" и Демократическата партия се опитват да сформират коалиция, изтласквайки "Лига" в опозиция.

За първи път премиер на Италия може да е жена

За първи път премиер на Италия може да е жена

Заместник-председателят на Конституционния съд Марта Картабия

По-рано във вторник Демократическата партия обвини "Пет звезди", че развиват подривна дейност срещу новия кабинет, като не отстъпват и на сантиметър от настояването Луиджи ди Майо да оглави вътрешното министерство. "Пет звезди" отрекоха обвиненията и отмениха насрочената среща.

От Демократическата партия изразяват възмущение, че Ди Майо е неотстъпчив и продължава да настоява да продължи да бъде вицепремиер и същевременно държи и Конте да остане на премиерския пост.

Картината се усложнява от дълбоки вътрешни разделения и в двете партии. Във всяка от тях има по две лидерски фракции - едната, предпочитаща постигане на споразумение, а другата - готова да рискува на предсрочни избори.

Междувременно Салвини продължава да настоява за предсрочни избори. Той вероятно е разочарован от факта, че Тръмп одобрява именно Конте, а не него, още повече, че той, като лидер на популистката "Лига", никога не е криел възхищението, което изпитва към американския президент.

Според проучвания на общественото мнение след разпадането на правителството, "Лигата" е загубила 3-7 процента от привържениците си, но въпреки това продължава да се ползва с най-голяма подкрепа, следвана от Демократическата партия и от Движение "Пет звезди".

Президентът на Италия прие оставката на Джузепе Конте

Президентът на Италия прие оставката на Джузепе Конте

Започват консултации между партиите…