Министър-председателят на най-населения щат в Австралия Нов Южен Уелс Морис Йема обяви, че е шокиран от нарастващия брой тийнейджъри, правещи си пластични операции за уголемяване на бюста и коригиране на носа.

Пред Sunday Telegraph Йема бе категоричен, че масово момичета под 18 години посещават пластични хирурзи.

По думите му това налага приемането на нови закони, които да спрат младите да „лягат толкова често под ножа".

В тези закони трябва да се изисква пациентът да бъде насочен и консултиран от личния си лекар преди да отиде при пластичния хирург.
Освен това желаещите да се разкрасят трябва да представят и съгласие от родителите си, като хирурзите ще трябва да дадат „време за размисъл" от минимум един месец, в който тийнейджърите да решат дали наистина искат да се подложат на процедурата.

От друга страна обаче доктор Норм Олбърн от австралийската асоциация по пластична хирургия заяви, че много млади хора имат основателна причина да се подложат на пластична операция и че няма статистически данни, които да потвърждават тезата на премиера, че се е увеличил броят на тийнейджърите, които си слагат импланти само с цел разкрасяване.

Доктор Олбърн добави, че се съмнява, че един закон би попречил на младите хора, които не само заслужават, но и се нуждаят от козметична хирургична намеса, да се подложат на подобна процедура, която единствено би била за тяхно добро.