Страните членки на Европейския съюз се договориха да разхлабят ограниченията за пътуване, наложени заради COVID-19, за посетители извън ЕС преди летния туристически сезон. Това са съобщили двама източници от ЕС пред "Ройтерс".

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха предложението на Европейската комисия от 3 май за разхлабване на критериите за определяне на "безопасни" страни и за допускане на напълно ваксинирани туристи от другаде.

ЕС не се споразумя за ваксинационните паспорти

ЕС не се споразумя за ваксинационните паспорти

Продължават преговорите в четвъртък

Очаква се те да съставят нов списък през тази седмица или в началото на следващата седмица. Въз основа на данни от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, Великобритания и редица други страни ще отговарят на новите критерии.

САЩ не биха, въпреки че ваксинираните американци биха били добре дошли в Европа.

Един дипломат от ЕС е заявил, че трябва да се вземат предвид заразените с индийския вариант на коронавируса във Великобритания, въпреки че отделни страни от ЕС вече определят свои собствени политики. Португалия отмени 4-месечната забрана за пътуване на британски туристи в понеделник.

При сегашните ограничения хората от само седем страни, включително Австралия, Израел и Сингапур, могат да влязат в ЕС на почивка, независимо дали са били ваксинирани.

Имунизационните паспорти - новите визи или връщане към нормалността

Имунизационните паспорти - новите визи или връщане към нормалността

И ако имунизационните паспорти водят до дискриминация, това със сигурност би била най-толерантната дискриминация в човешката история

Настоящият основен критерий е, че не трябва да има повече от 25 новозаразени с COVID-19 на 100 000 души през предходните 14 дни. Тенденцията трябва да бъде стабилна или намаляваща и трябва да има достатъчен брой тестове, които трябва да показват минимален процент отрицателни проби. Варианти на безпокойство могат да бъдат взети под внимание.

Европейската комисия предложи повишаване на броя на случаите на 100. Посланиците на ЕС вместо това избраха 75. За да получат достъп имунизирани хора, ще трябва да са получили одобрена от ЕС ваксина, като ще бъдат разгледани тези, които са включени в списъка на Световната здравна организация.

Извънредно спиране ще се използва за ограничаване на риска от влизане на варианти на коронавируса в Общността.

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Няма алтернатива, вярва ръководителят на едно от най-натоварените летища в света